Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Л. Роглев: Френското правителство е набелязало 18 мерки срещу безработицата

Манюел Валс иска да подпомогне малките и средни предприятия, които според него са гръбнакът на френската икономика

10.06.2015 | 22:25 Редактор: Ирина Георгиева
Л. Роглев: Френското правителство е набелязало 18 мерки срещу безработицата

Френският премиер Манюел Валс смята да предприеме мерки срещу безработицата и да подпомогне бизнеса. Това коментира Любомир Роглев от Париж в предаването Денят Он Ер. По думите му френското правителство ще предприеме конкретни мерки, насочени към малките и средни предприятия. Според Валс те са гръбнакът на френската икономика, добави Роглев.

Роглев заяви, че са набелязани 18 мерки. Най-емблематичните са:

  1. Даване възможността трудовите договори, които са с кратък срок да бъдат продължени два пъти. Това дава една голяма възможност на предприятията да наемат за кратко време работници, а не веднага да наемат работници за непрекъснат срок.
  2. Уеднаквяването на така наречените обезщетения, които се плащат на работниците при уволнение, когато те успорват това уволнение и до този момент това, което се забелязва, че има една много различна практика при различните съдилища във Франция, така че ще се въведе един минимум и максимум на тези обезщетения. Това създава една правна сигурност на предприятието.
  3. Мерки, които са свързани с предаването на предприятието, тоест предаването вътре  в едно семейство или от семейство на трети лица. В момента системата е доста сложна.
  4. Насърчаването при наемането на работници. Да се дава държавна помощ от 4000 евро при наемането на работник, което не е голяма, но дава възможност на предприятието да отдели средства веднага за наливането на работници.

По думите на Роглев основната критика, която десницата и работодателите правят е, че няма облекчаване на така наречените социални осигуровки. Осигурителната тежест продължава да бъде 50%, а това е сред основните спънки за развиването на икономиката от много отдавна и разбира се за намаляването на безработицата, която се увеличи от последните данни.

Чуйте: