Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Д. Димитров: Не може да очакваме драстични реформи

Правителството прави компромиси в името на стабилността, казва политологът

18.05.2015 | 21:33 Редактор: Петко Трухчев
Д. Димитров: Не може да очакваме драстични реформи

Приоритет на ГЕРБ е стабилността. Не само заради местните избори, а и за да не създава напрежение сред управляващи и общество правителството няма да прибегне до драстични реформи, коментира политологът Димитър Димитров в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Затова и настоящият кабинет прави компромиси, за да тушира напрежението в коалицията, подчерта Димитров.

Правосъдната реформа е най-трудната и с най-голям отпор. Не е само Куцкова, помните – 2 години не можаха да изберат главен съдебен инспектор.  

Разделянето на Висшия съдебен съвет ще се отчете като огромен успех не толкова заради самия акт, а заради промяната, каквато не е имало в правосъдната система по време на прехода, коментира още политологът.

Още по темата

По повод на здравната реформа Димитров коментира:

Залозите са много високи и когато министър през своята позиция се опита да прокара промяна се стига до оставки. 13 здравни министри се смениха в последните години. Главно кастови интереси са засегнати.

За по-добър надзор в изразходването на бюджета Димитров препоръчва централизация на парите за редица дейности,особено в строителството. Заради местните избори през есента отдаването на средства на една или друга община може да доведе до изтичане на бюджетни средства, посочи политологът.

На местните избори по принцип малките партии се представят по-силно отколкото на парламентарни, посочи още Димитров. Това обаче не е от голямо значение за основните играчи на политическата сцена.

Целият разговор на водещия Веселин Дремджиев с политолога Димитър Димитров вижте във видеото.