fallback

Заблудата на Донбас - В. Михайлов в Денят он ер 10.3.2015

Кореспонденция от Москва

10.03.2015 | 23:00

Васил Михайлов кор. на БНР в Москва в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 10 март 2015.

Кореспондентът на БНР в Москва Васил Михайлов каза, че в момента руските медии коментират главно ситуацията в Украйна, стратегията за тази страна, а също и различни версии за убийството на опозиционния лидер Борис Немцов на 27 февруари 2015.

Още по темата

Заблудата на Донбас

В Москва се коментира стратегията на Русия в Украйна, след като Кремъл се отказа от анексирането на Донбас след Крим.

Тук се говори, че по този начин са били подведени самите жители на Донбас да започнат тази съпротивителна борба и да се стигне до този конфликт.

В Донбас едва ли не са имали същото обещание, че ще се присъединят към Русия, както Крим и затова там имаше и референдум.

Сега много рускоезични хора в Донбас казват, че сега Русия не изпълнява обещанията си и ги изоставя на произвола на съдбата. Това е една от лансираните тези.

 

Филмът на Русия 1 с интервюто на Путин за годишнината от анексирането на Крим

Известен засега е само трейлърът на документалния филм, сниман около 8 месеца.

В него ще има две големи интервюта на руския президент. Направени са възстановки на редица събития, включително на специалната операция на извеждане на Янукович от Украйна към Русия.

Както е казал самият Путин, той е взел решението за присъединяването на Крим едва след събитията около Янукович. Тогава се стига до тайно проучване на общественото мнение в Крим, показващо, че 75% от хората там биха се присъедили към Русия.

 

Докладът на Немцов

Докладът на Немцов с предполагаемите доказателства за намесата на Русия в Украйна, който трябваше да излезе, ако опозиционерът не бе убит, съдържа публикации от последните месеци.

Доколкото знам там няма сензационни разкрития. Там са систематизирани сведенията за руски войници, които се бият на страната на сепаратистите.

Приятелите на Немцов ще направят всичко възможно да съберат данните.

Можем да прочетем много неща, но е друго, когато участници в събитията застанат със своите гласове и свидетелства какво са правели.

 

Чеченската следа

Много се пише за чеченската следа. Съвпадна арестуването на предполагаемите убийци на Немцов и награждаването на Рамзан Кадиров с държавна награда. Кремъл каза, че това е съвпадение. Че това връчване е било планирано отдавна.

Две са версиите:

Едната – че чеченската версия оневинява до някъде Кремъл. Създава впечатление, че това е лична инициатива на бивши бойци-чеченци, възмутени от някои мнения на Борис Немцов за Шарли Ебдо.

Другата – че така се слепоставя Кремъл. Знаем, че Кадиров е много близък на Владимир Путин и члез Кадиров искат  да ударят Путин.

Третата – за намеса на противоборстващи групички, намесени в убийството. Знае се, че Кадиров е доста неуправляем и не се подчинява дори на „силоваците“, както ги наричат.

 

Предупреждение към Путин пред вратите на Кремъл

Убийството е извършено много непрофесионално.

Специалисти казват, че мястото е било спонтанно избрано. Бил е следен отдавна и в този ден им е попаднал този удобен случай.

Немцов е бил в радио Ехото на Москва. Оттам са започнали да го следят.

По-нататъшните действия, според специалистите, говорят, че нито са го планирали да е точно този мост, нито в точно този ден.

 

Още по темата

Русия очаква 17% инфлация

През април-май се очаква пик на инфлацията в Русия.

Сега може би се задържа от това, че вносът е спаднал драстично.

Чувства се обаче дефицит на някои продукти.

Може би 17% инфлация ще бъде актуално до средата на годината, но едва ли за цялата.

И в момента основни хранителни продукти са поскъпнали не 17%, а 100% и нагоре.

Доходите не се увеличават.

Руските медии се занимават само със съседна Украйна и продължават да не обръщат внимание на икономическите проблеми.

Там, където все пак се появява такава информация – главно от регионите, се говори за съкращения, намаляване на заплати, трудно намиране на работа.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback