Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Илиян Василев: Съюзът Путин-Кадиров ще създаде проблеми на руския президент

Илиян Василев за чеченската следа в убийството на Немцов, признанията на Путин за Крим и за газовите варианти

10.03.2015 | 21:50 Редактор: Весела Гиздева
Илиян Василев: Съюзът Путин-Кадиров ще създаде проблеми на руския президент

Коментар на бившия посланик в Русия Илиян Василев в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 10 март 2015.


Съюзът Путин-Кадиров в бъдеще ще създаде много проблеми на самия Путин, каза в „Денят он ер“ с Веселин Дремджиев бившият посланик на България в Русия Илиян Василев.

Според Илиян Василев отношенията между руския президент Владимир Путин и президента на Чечня Рамзан Кадиров са много близки. При това зависимостта на Путин от Кадиров е по-голяма, отколкото на Кадиров от Путин.

 „С цената на огромни усилия, на една стратегическа сделка Путин успя да умиротвори Чечня, което беше отворената рана на неговото управление.

Сделката беше кланът Кадиров да получи тотални правомощия. Кадиров има повече правомощия в Чечня, отколкото Путин в Русия.“, коментира Василев.

В Чечня броят на руснаците е минимален. Централната власт няма почти никакви пълномощия по отношение преследването на криминални престъпници  на територията на Чечня. Всичко това става само със съгласието на Кадиров, обясни Василев.

Историята с убийството на Немцов отправя послание към опозицията, че президентът Рамзан Кадиров е с развързани ръце, заяви Василев.

 „Кадиров е момчето за мокри поръчки, защото за да спреш Майдана не е достатъчно само да организираш контрапротест.

Трябва да имаш физическа сила, тоест бойни единици, които да ти решават проблемите на място с опърничавите. А Немцов очевидно беше такава фигура.

Той си позволяваше неща, които не си позволяваше никой друг политик в Русия и на всичкото отгоре беше доста харизматичен.

А Русия е една нация, която обича своите лидери.

Обича младите, красивите, високите.

Може да не гласува за тях, но тя може да направи разлика“, каза още бившият посланик на България в Русия Илиян Василев.

Вижте целия разговор във видеото.