fallback

Проф. Милан Миланов: Финансовият ресурс на здравеопазването за тази година не гарантира развитие на медицината

Проф. М.Миланов за поредния старт на здравните промени, предложени от министър Москов

14.01.2015 | 21:55 Автор: Весела Гиздева

Финансовият ресурс на здравеопазването за тази година не гарантира развитие на медицината. Това заяви в ефира на „Денят Он Ер“ тази вечер проф. Милан Миланов. По думите му медицината за още една година ще отиде във фризера.

Проф. Миланов определи концепцията за реформи в здравеопазването, представена от министър Петър Москов на Висшия медицински съвет, като цялостна, сериозна и страшно амбициозна.

Като положителна страна на концепцията проф. Миланов открои реформирането на здравната каса и разделянето й на три пакета – един финансово защитим, втори – допълнителен и трети за спешната помощ.

„Това изисква изключително сложен административен капацитет на министерството“, коментира проф. Миланов.

Според него трябва да бъдат отделени плановия от спешния пакет. „Едва тогава в спешната помощ ще може да бъде доказано с финансови документи какво е извършено и на базата на това ще бъдат възстановявани средства на болниците. Едва тогава ще можем да кажем – неосигурените спадат само към „спешен пакет“, каза той.

Като друга положителна страна на концепцията проф. Миланов посочи, че за първи път се говори за цялостно интензивно развитие на спешната медицина.

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback