Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Милан Миланов: Финансовият ресурс на здравеопазването за тази година не гарантира развитие на медицината

Проф. М.Миланов за поредния старт на здравните промени, предложени от министър Москов

14.01.2015 | 21:55 Редактор: Весела Гиздева
Проф. Милан Миланов: Финансовият ресурс на здравеопазването за тази година не гарантира развитие на медицината

Финансовият ресурс на здравеопазването за тази година не гарантира развитие на медицината. Това заяви в ефира на „Денят Он Ер“ тази вечер проф. Милан Миланов. По думите му медицината за още една година ще отиде във фризера.

Проф. Миланов определи концепцията за реформи в здравеопазването, представена от министър Петър Москов на Висшия медицински съвет, като цялостна, сериозна и страшно амбициозна.

Като положителна страна на концепцията проф. Миланов открои реформирането на здравната каса и разделянето й на три пакета – един финансово защитим, втори – допълнителен и трети за спешната помощ.

„Това изисква изключително сложен административен капацитет на министерството“, коментира проф. Миланов.

Според него трябва да бъдат отделени плановия от спешния пакет. „Едва тогава в спешната помощ ще може да бъде доказано с финансови документи какво е извършено и на базата на това ще бъдат възстановявани средства на болниците. Едва тогава ще можем да кажем – неосигурените спадат само към „спешен пакет“, каза той.

Като друга положителна страна на концепцията проф. Миланов посочи, че за първи път се говори за цялостно интензивно развитие на спешната медицина.