fallback

Васко Михайлов: Турция може да се окаже най-печеливша от спирането на Южен поток

На 1 декември еврото беше около 63 рубли, на 2 декември вече е 67 рубли.

02.12.2014 | 22:32 Автор: Ирина Георгиева

Турция може да се окаже най-печеливша от спирането на проекта "Южен поток", защото ще транзитира руски газ и ще бъде в позицията да диктува някакви свои условия. Това коментира кореспондентът на БНР в Москва Васко Михайлов в предаването Денят Он Ер. По негови думи и в Русия има вече със сигурност един печеливш и това приближеният на руския президент Владимир Путин - милиардерът Аркадий Ротенберг, който е "налял" около 5 млрд. долара в руската част на проекта "Южен поток".

"По отношение на Турция обаче идва предупрежденията, че тя едва ли може да се разглежда като надежден транзитьор - такъв, какъвто е Украйна. Проектът беше замислен, така че да се минимизират транзитните рискове и да се заобиколи най-вече Украйна." - обясни Михайлов.

Въпросът в момента е дали ще има някакви преговори с ЕК, прогнозира Михайлов:

"Другите участници в проекта, защото това не е чисто руски проект и в него участват доста европейски държави. Никой от тях не е бил уведомен и дори не са били обсъждани подобни варианти за спиране на проекта." - допълни журналистът.

Възможно е решението за спиране на проекта "Южен поток" да не е окончателно, защото руският президент Владимир Путин остави вратички за най-различни тълкувания, подчерта Михайлов. По негови думи експертите в Москва се питат дали това решение е погребало проекта "Южен поток" или напротив - "Русия се опитва да предизвика някакъв раздор сред страните в ЕС и по този начин да постигне някакво изключение от третия енергиен пакет."

"Другото, което на 2 декември прави впечатление е, че много от печатните и интернет медии коментират темата, вероятно, че Кремъл се опитва да излезе на сухо от този сериозен,  международен провал и да прехвърли вината върху ЕС. Изобщо да се отърве от това главоболие с минимални щети върху репутацията си." - допълни Михайлов.

1 декември беше един много тежък ден за руската валута, подчерта Михайлов. По негови данни руската валута е паднала с 4-7% спрямо еврото и долара. Всички смятаха, че ще има обратно движение, но това не стана, допълни Михайлов.

"На 1 декември еврото беше около 63 рубли, днес вече е 67 рубли." - съобщи журналистът.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback