fallback

Коментар от Москва на В. Михайлов в Денят он ер на ситуацията с рублата

10.11.2014 | 23:10

Очакваше се да бъде освободена рублата, но не и че ще стане днес и толкова бързо. Путин говори по темата в Пекин, а гуверньорката на централната банка каза, че не могат повече да губят от резервите си. Русия трябва да плаща кредитите си.

Да, очакваше се да се случи следващата година-рублата да бъде освободена, но то стана още на 5 ноември, когато централната банка обяви, че няма да се намесва на валутния пазар с повече от 350 млн. долара дневно.

Този сигнал бе възприет от пазара, че вече рублата е вече свободно конвертируема и тогава на пазара се втурнаха спекулантите, които за няколко дни понижиха курса към 4-5%, за да се стигне до петък, когато тя проби нива като 60 рубли за евро и 48 рубли за долар.

Още в петък се появиха т.нар. "вербални намеси", "вербални интервенции", когато водещи руски икономисти и представители на властта се изказаха, че вече рублата е значително подценена и че равновесното състояние не е това, което е в момента.

Още в петък се наблюдава първите признаци, че рублата ще укрепи своите позиции - нещо, което стана и днес сутринта.

Преди централната банка да обяви, че официално се отказва от досегашната система за "валутни коридори" за еврото и долара.

 

Трябва да следим и какво става с банките. Имаше леко противоречие между шефа на Сбербанк и министъра на икономиката на Русия, който каза, че някои от банките може да имат нужда от "докапитализация".

Сбербанк е най-голямата банка в Русия, с капитал, който надвишава другите значително, но тези държавни банки изпитват трудности. Санкциите ги удариха и те не могат да вземат евтини пари на Запад.

Основната лихва в Русия е 9,5% от известно време.

Сбербанк няма проблеми, твърди Грев, няма да се нуждае от държавна подкрепа, но е възможно друга една държавна банка да се нуждае - ВТБ.

Засега това са само писания във вестниците.

Но и тези мерки днес - да се ограничи финансирането и предоставянето на ликвидност в рубли, вероятно също ще затрудни големите банки.

Това е турският модел..

Те се опитват така да въздействат върху курса - да има недостиг на рубли и така да се повиши рублата.

 

Цялото интервю по скайп - във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback