Бъдещето на автомобилния пазар в Русия

Ханс Никълс от телевизия Bloomberg за продажбите на автомобили в Европа

03.10.2014 | 17:15 Редактор: Виктория Крумова
Бъдещето на автомобилния пазар в Русия

Ханс Никълс, Bloomberg:  Говорихме с много изпълнителни директори. С други думи, всички те казват едно и също – всеки трябва да се бори за пазарен дял, защото общият обем на продажбите в Европа расте прекалено бавно. Това поражда друг въпрос: ще има ли още едно забавяне сега в резултат на конфликта между Русия и Украйна? Всички са на мнение, че продажбите в Русия ще бъдат много по-малки, а въпросът е колко дълго ще продължи това. Вижте, какво имаше да ни каже главният изпълнителен директор на Renault-Nissan.

Още по темата

Карлос Гон, главен изпълнителен директор на Renault: Руският пазар спадна с 20% тази година, а за момента не се вижда възстановяване през следващата година. Което значи, че ще остане долу за известно време, докато обстановката около Русия не се стабилизира. Но ние увеличаваме пазарния дял. Това обаче не е основният въпрос. Пазарният ни дял се увеличава, защото рублата отслабва, което дава предимство на всички, които са локализирани в Русия. А ние сме доста силно локализирани там. По определен начин, тази криза спомага за нашата позиция на пазара.

Ханс Никълс, Bloomberg: Това е едната гледна точка за Русия. Другата е на гл.изп.дир. на Rolls Royce. Те твърдят, че продажбите в Русия за първата половина година са скочили, защото руснаците се тревожат за санкциите и обезценяването на рублата и купуват Rolls Royce за половин милион долара. Това е безопасен актив, извинете за играта на думи, безопасен актив, където да паркирате рублите си.

Карлос Гон, главен изпълнителен директор на Renault: Няма да извиня тази игра на думи. Непростима е. Ханс, аз знам от периода, когато живеех в Германия, че хората, които искат да изнесат пари от страната с данъчни цели, купуват много скъпи неща като часовници или картини и се опитват да ги изнесат от страната. Мисля, че Rolls-Royce дори ще бъде по-безпроблемен, защото просто го караш.

Ханс Никълс, Bloomberg: И друго нещо за Rolls Royce. Можете да вземете и няколко бутилки шампанско от добра реколта, да речем от 84-85 година. Сложете ги в багажника, кажете, че отивате на пикник и след това ги продайте. Ние от Bloomberg не се застъпваме за никакви нелегални начини за данъчни измами. Говорим чисто хипотетично. Мисля, че концептът на Lamborghini беше доста интересен. Имаше специфичният ревящ звук на Lamborghini и след това тишина. И натиснаха бутона за безшумен режим. Това е част от Lamborghini и цялата индустрия. Всички стават електрически. Ще има нови стандарти до 2020г., нови европейски регулации. Ако ще имате Lamborghini, което покрива тези критерии, ще ви се наложи да имате нещо, което намаля звука малко по-надолу.