Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Хоризонтът на това правителство би трябвало да е по-висок: доц. д-р Гълъбов

04.11.2014 | 23:13 Редактор: Ирина Георгиева
Хоризонтът на това правителство би трябвало да е по-висок: доц. д-р Гълъбов

Със сигурност е ясно, че кандидат за министър-председател е Бойко Борисов. Оттам нататък Румяна Бъчварова вероятно ще бъде вицепремиер по социалните и коалиционните въпроси. Меглена Кунева - вицепремиер по европейските въпроси. Томислав Дончев - вицепремиер по еврофондовете.

Oттам нататък са министрите.

Голямата изненада е Божидар Лукарски - министър на икономиката евентуално. Министър на енергетиката вероятно ще е Делян Добрев. Министър на туризма - Иво Маринов, защото се разделя голямото мега министерство. Финансите вероятно ще поеме Владислав Горанов. Транспорта евентуално Ивайло Московски. Министър на земеделието вероятно ще бъде Десислава Танева. Министър на регионалното развитие вероятно ще бъде Лиляна Павлова. Министър на околната среда - Ивелина Василева. И Ивайло Калфин е голямата въпросителна дали ще бъде на социалната политика, защото Петър Москов от РБ вероятно ще бъде здравен министър. Тодор Танев - министър на образованието. Евентуално Веселин Вучков - министър на вътрешните работи. Вероятно министър на външните работи запазва поста си сегашният Даниел Митов, както запазва вероятно поста си и министърът на правосъдието от сегашното правителство Христо Иванов. На отбраната - Николай Ненчев. На културата - Вежди Рашидов. И министър на спорта - Красен Кралев, който опит с PR.

"За първи път виждаме кабинет, в който вицепремиерите нямат ясно очертани профили по отношение на министрите. Ако се върнем назад и оставим персоналните предложения и погледнем само структурата на МС виждаме, че вицепремиерите всъщност не очертават ясно сферите си на компетентност спрямо отделните министри. Това е специфична структура и ако си спомняте първото правителство на Борисов имаше само двама вицепремиери на вътрешните работи и на финансите и това бяха двата приоритета на правителството. В момента имаме трима вицепремиера като предложение като междуевропейските въпроси и управлението на европейските фондове и двамата вицепремиери - това е зона, която не е добре маркирана. Това е зона, в която е възможно да възникне напрежение." - коментира доц.- д-р Антоний Гълъбов в предаването Денят Он Ер.

Ситуацията в страната е такава, че хоризонтът на това правителство би трябва да е по-висок, подчерта доц. д-р Гълъбов.

"В смисъл това би трябва да е правителство, което ще се опита да стабилизира страната през бързи реформи, а те ще се постигат бавно. И това е, което ми се струва проблематично от самото начало." - допълни политологът.