fallback

Пазарен Анализ Денят он ер 26 август

Колко струва да бъдеш шотландец

26.08.2014 | 22:32

Пазарен Анализ на Владимир Сиркаров в Денят он ер с Мартина Ганчева на 26 август 2014.

Споменахме, Влади, една сума, има и други, като тази на д-р Армстронг от Националния институт за икономически и социални изследвания, който прогнозира, че независимостта ще донесе гигантски дълг на Шотландия, около 146 млрд лири /238 млрд долара/.

Да, темата е изключително интересна.

Що се отнася до точни прогнози, лично аз много трудно мога да се ангажирам, това е невъзможно. Хвърлят се цифри на хазартен принцип.

Трудно е да се определи човешкото действие дългосрочно и да се изчисли какви ще са ползите и разходите на такава независимост.

Определено има икономически предизвикателства пред Шотландия, след дългото членство във Великобритания още 1707г.

Както виждаме в дебата, който постави основните линии за поддръжниците и противниците на независимостта е за валутата…

 

..Най-вероятно ще бъде евро..

Много трудно е да се определи. Икономическите процеси в Шотландия се определят от паунда и е много трудно да се превалутизира една цяла икономика.

Според мен единственият вариант в краткосрочен план е валутен съюз към Великобритания, към паунда.

От друга страна, това според Дарлинг е един вид "връзване на ръцете" на една независима централна банка, което отново може да се разгледа под различни посоки.

Дали една различна централна банка в Шотландия ще има положителна роля, с активна парична политика, или обратното.

 

Повечето критици на тази евентуална невазисимост казват, че шотландците ще трябва да плащат по-високи данъци, че няма да стигат парите за пенсии.. Има и потенциални рискове, например в отбраната – не случайно и ген.-секретар на НАТО Андерс фог Расмусен преди няколко дни каза, че независима Шотландия няма място в Алианса..

Да, това са сериозните рискове.

Най-малко институционално, свързано с изграждането на Шотландия.

Въпреки че ще остане в преки комуникации с Великобритания и ЕС, въпросите за сигурността и финансовата стабилност са налице.

От друга страна, има контрааргументите, свързани с евентуалното спиране на сериозните социални трансфери, защото Великобритания харчи страшно много.

Това е един от аргументите, свързани с оръжейния бизнес, с ядрените оръжия и др. Така че може би има и линия на по-голяма ефективност.

 

Най-притеснителното е какъв сигнал ще бъде даден на Каталуния, Венеция и Фландрия, ако Шотландия се отцепи.

Целият коментар - във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback