Над 66 000 работни места са създадени от чуждестранни фирми във Великобритания през 2013

20.07.2014 | 13:30 Редактор: Ирина Георгиева
Над 66 000 работни места са създадени от чуждестранни фирми във Великобритания през 2013

Повече от 66 000 работни места са били създадени от чуждестранни фирми във Великобритания през изминалата година, показват данни на правителството. Голяма част от тях са в сферата на енергетиката и инфраструктурата.

Повече от 1773 проекта са били създадени от САЩ, Япония, Франция, Германия, Канада, Китай, Индия, Италия, Австралия и Ирландия. Голяма част от инвестициите са в Англия, Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. Чуждестранните проекти са увеличили инвестициите в Обединеното кралство с 8% и са достигнали рекордното нито от 975 милиарда паунда.

Новосъздадените работни места надхвърлят 66 000 – най-високото равнище от 2001 година насам. Само в Шотландия са открити 21 000 работни места. Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че това е фантастична платформа за подпомагане на растежа на инвестициите. Той обеща, че правителството ще продължи да работи в името на търговията, насърчаването на инвестициите, за да се проправи пътят на растежа и да се създаде стабилност, сигурност и по-светло бъдеше за Острова.

"Чуждестранните проекти, най-вече във висококачествена инфраструктура, енергийния и цифровия сектор подобряват нашето ежедневие. Ето защо подобните инвестиции са нещо печелившо", подчертава главният секретар на финансовото министерство Дани Александър.

Анализатори коментират, че възстановяващата се икономика на Великобритания вдъхва доверие на инвеститорите и я превръща в топ дестинация за чуждестранни инвестиции в Европа.