fallback

Пазарът на ел. енергия не може да се либерализира заради дългосрочните договори

Ангел Божилов, управител на ОЕТ-Обединени енергийни търговци, в Денят он ер на 15 май 2014

16.05.2014 | 01:00

Насочването на общественото внимание само към ЕРП-тата е грешка, защото проблемите в сектора са по-дълбоки и по-стари, заяви Ангел Божилов, управител на ОЕТ-Обединени енергийни търговци в телефонно интервю на Веселин Дремджиев в Денят он ер на 15 май 2014.

Той увери, че в дори в момента, когато бъдат преодолени административните пречки, ни очаква период от 1-1,5 г. за техническо изпълнение. Става въпрос за извеждането на електроенергията от Марица-1 и Марица-2 за Турция на база на междудържавно споразумение, обясни Божилов. Това ще облекчи микса и ще даде възможност да се извади социалния компонен от цената.

Докато не реструктурира пазарът на енергия, няма как да постигнем либерализиран пазар. Дългосрочните договори с двете американски пазари и Закона за ВЕИ, излиза, че огромен процент от производството в България е с регулирана цена.

ОЕТ-Обединени енергийни търговци е 100% частна компания, регистрирана през 2006 за търговия с енергоносители, строителство и експлоатация на съоръжения в областта на енергетиката.

Цялото интервю - във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback