fallback

България трябва да поправи договора си с Русия за Южен поток, спрямо европейското законодателство

Георги Готев: В противен случай страната ни ще бъде наказана според законите на Брюксел

04.05.2014 | 21:22 Автор: Ирина Георгиева

България се намира между чука и наковалнята от решението на Русия да строи Южен поток през юни. Това заяви в предаването Денят он ер с Мартина Ганчева Георги Готев, зам. главен редактор в EurActiv. По негови думи през януари 2008г. страната ни е подписала  двустранен договор с Русия, без да попитаме ЕС и който дълго време България е крила от Брюксел.

Готев подчерта, че след като този договор излезе наяве стана ясно, че той не съответства на европейското законодателство. По думите му от Брюксел гледат с неодобрение към този контракт, защото липсва прозрачност в него. Според редактора в него са нарушени правилата на ЕС за лоялна конкуренция - или правото на избор, различни страни да участват в строителството на Южен поток.

Според Георги Готев, за да избегне проблеми с Брюксел, страната ни трябва да поправи несъответствията в контракта. В противен случай тя ще бъде наказана според европейското законодателство.  

Южен поток не е източник за ЕС, защото доставя руски газ и в този смисъл от Брюксел не гледат като приоритет към Южен поток, подчерта Готев.

Различните страни в общността плащат и различна цена за руския газ, припомниха в Денят он ер. България е сред държавите с най-висока цена. По думите на Готев Германия, която е страната с най-ниски цени, настоява за изравняване и обща цена на газа в Европа.

Чуйте още от коментара на Георги Готев в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback