България сутрин в събота и неделя

Всеки уикенд от 09:30 до 10:30 часа
още

Що е то диетичен шоколад и спасява ли ни от излишните калории?

"Главната цел е да запазим балансиран начин на живот", каза Димитър Стойчев

19.10.2024 | 10:35 Редактор:

В днешно време много хора искат да се насладят на любимият си шоколад, без да се притесняват от натрупването на килограми.

Балансът между вкус и здраве

"Главната цел е да запазим  балансиран начин на живот. Ние трябва да включим макронутриенти, не трябва да се лишаваме от нищо, просто в по-ограничени количества да бъде и с по-качествени продукти", каза експертът по здравословно хранене и създател на диетичен шоколад Димитър Стойчев в съботното издание на "България сутрин".

Диетичният шоколад, който той предлага, е с около половината от калориите на традиционния шоколад, което го прави подходящ за хора, които искат да се насладят на сладкото, без да се притесняват за натрупването на излишни калории.

Специалното при диетичния шоколад е, че той е приготвен с висококачествени съставки, които осигуряват по-високи нива на белтъчини и по-малко мазнини в сравнение с обикновения шоколад. Важно е да се подчертае, че много продукти на пазара, които са без захар, невинаги са диетични, тъй като могат да съдържат високи нива на мазнини и калории. Затова Стойчев акцентира пред Bulgaria ON AIR на съставките и баланса на калориите, което е трудната част от разработването на такъв шоколад.

Адаптация към нов режим на хранене

Според събеседника, нискокалоричната храна може да бъде вкусна, стига да е приготвена по правилния начин. Заменяйки определени съставки с по-здравословни алтернативи, можем да постигнем както вкус, така и хранителна стойност. Гостът също така сподели, че диетичният шоколад може да бъде консумиран дори от диабетици, което е един от основните му приоритети при създаването на продукта.

Промените в хранителните навици изискват време и усилия. Стойчев отбеляза, че адаптацията към нов режим на хранене обикновено отнема около месец. Важно е хората да разпознаят как се чувстват след промяна в начина на хранене и да видят положителните резултати.

Гледайте целия разговор във видеото.