fallback

Борисов: Всички страни на първа линия трябва да могат да разчитат на подкрепа

България полага прилага стриктно всички разпоредби на европейското и шенгенското законодателство, посочи той

12.03.2016 | 13:44 Автор: Ирина Георгиева

Като външна граница на ЕС, България полага сериозни усилия и прилага стриктно всички разпоредби на европейското и шенгенското законодателство, с цел овладяване на миграционния натиск.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в МС с австрийските федерални министри на вътрешните работи Йоханна Микл-Лайтнер и на отбраната и спорта Ханс-Петер Доскоцил, съобщи правителствената пресслужба. 

Още по темата

Важно е всички страни на първа линия да могат да разчитат на подкрепата на ЕС за опазването на външните му граници, смята Борисов. По думите му предвид заложените в националния ни план мерки във връзка с мигрантския поток, България е информирала ЕК относно потребностите и допълнителните нужди на страната ни.

Бихме оценили високо подкрепа и от страна на Австрия, изтъкна още Борисов. Според него макар и към момента да не се забелязват нови тенденции в мигрантския поток, предприемаме подготовка за своевременни действия, ако е необходимо. 

Взимат се всички мерки и се засилва ресурсно и организационно готовността по границата срещу опити за нелегално и организирано влизане на мигранти.

Той обясни на австрийските федерални министри, че е приета законова възможност армията да се включи в извънредните мерки по границата в случай на масиран миграционен натиск.   По време на разговора си с двамата австрийски министри премиерът Борисов аргументира и позицията, която той изразява в писмото си до председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Той добави, че очаква тя да бъде взета под внимание при подготовката на заключенията за предстоящата среща на европейските държавни и правителствени ръководители.

fallback
Още от България
fallback