fallback

България е оставена да се оправя, както може с бежанците

Целта на Европа е да спаси Шенген и изобщо не се говори за външните граници, каквато е България, заяви Илияна Йотова

12.03.2016 | 11:25 Автор: Ирина Георгиева

Вчера стана ясно, че премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което настоява границите на Турция с България и Гърция, както и морската граница в Черно море незабавно да бъдат включени в споразумението с Анкара, което ще бъде прието на Европейския съвет следващата седмица.

Според евродепутатът Илияна Йотова писмото е закъсняло, но по-добре късно, отколкото никога.

Още по темата

"Очаквах реакция от премиера Борисов още по време на срещата на върха в Брюксел в понеделник. Намирам писмото на премиера за малко закъсняло. Недоумявам защо трябваше да се пише това писмо до Туск, след като само два дни по-рано имаше среща на върха. България вероятно е била представена от вътрешното министерство. Би трябвало там условията на България да бъдат категорично представени. Нещо, да което настоявам от една година", коментира Йотова пред Нова телевизия..

Остават притесненията относно задълбочаването на кризата с мигрантите и опасността България да се окаже на пътя на бягащите от войната въпреки постигнатото споразумение между Европа и Турция.

"Писмото е навременно. Срещата е на 7 март, а писмото е от 9 март. А и още повече - там бяха поставени сходни искания, сега обаче са конкретизирани. Но ние не можеше да знаем предварително какви ще са исканията на Турция. Аз се надявам, че на 17 тонът да бъде същият. А може би и нови неща да бъдат сложени на масата. България е в правото си да иска при затваряне на Балканския път, да не се отвори друг път", обясни депутатът от ГЕРБ Валентин Радев.

Той допълни, че Европа е отговорна, включително със средства, да ни помага да пазим и външните си граници.

"Цялото споразумение, както и напоследък политиката на европейските институции е изцяло обърната към спасението на Шенген. Не се притеснявам да кажа тази силна дума. Всичко онова, което е извън Шенген, сякаш е оставено да се оправя само по себе си. Основно трите държави - България, Румъния и Хърватия. Като основният проблем е свързан с България и Хърватия, защото Румъния е повече към вътрешността. Но изобщо не се говори за външните граници, каквато е България. А България е авангардът - първо трябва да преминат през нас", каза още Илияна Йотова.

Валенитин Радев добави, че България засега се справя много добре с бежанците. Но ключът за решението на проблема и това България да не попадне на пътя на бежанците в ръцете на Турция. 

fallback
Още от България
fallback