До две седмици бежанците напускат Идомени

Тежките условия на живот в лагера ги докарва до отчаяние

11.03.2016 | 15:30 Редактор: Луиза Божинова
До две седмици бежанците напускат Идомени

До една-две седмици бежанците, които се намират в Идомени, близо до гръцко-македонската граница, доброволно ще напуснат това място. 

Това каза пред гръцките медии говорителят на Координационния център за справяне с бежанската криза Йоргос Кирицис. Той уточни, че мигрантите ще бъдат настанени в приемните центрове, където условията за живот са по-добри, като бъдат превозвани с автобуси.

Според Кирицис полицията няма да използва сила, за да премести бежанците, а ще ги информира за затварянето на балканския маршрут и че не могат да преминат северната граница. 

Кирицис съобщи, че в момента край Идомени има около 12 хил. души, половината от които са жени и деца. По думите му преместването на мигрантите ще бъде обвързано с договора на Европейския съюз (ЕС) с Турция за реадмисията на мигрантите, които се намират на гръцка земя. 

Тежките условия на живот в лагера и невъзможността нито да продължат, нито да се върнат докарва бежанците до отчаяние. 

"Не можем да чакаме повече", каза сириецът Хсюеин Юнани. "Казаха ни, че щяло да има среща следващата седмица и може би това ще отнеме няколко дни или месеци. Не можем да живеем по този начин", категоричен е той. 

Друг негов сънародник Юди Хамо заяви, че не се чувства добре. "Никой не може да живее тук. Виждате, тук е джунгла. Студ, вятър, наистина е студено. Не знаем колко време ще трябва да останем тук. Никой не знае." 

Хуманитарни работници, изпратени от гръцките власти, раздадоха храна и вода и поставиха мобилни тоалетни за мигрантите. От Червения кръст предоставиха одеяла и шапки за децата. 

Близо до границата със Сърбия около 1000 души са настанени в македонски лагер с капацитет за 700 души. Тяхната съдба също е неясна. 

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел, чиято страна е основна цел на по-голямата част от бежанците, прогнозира намаляване на мигрантските потоци към Европа. 

"В момента 3 хил. души се връщат в Ирак всеки месец. Техният брой расте след освобождаването на техните градове от Ислямска държава. Това се случва защото те казват, че там могат да живеят със семействата си в мир. Това означава, че не всички бежанци остават тук. Трябва да ги подготвим за връщането им по родните им страни", заяви Меркел. 

Според канцлера броят на мигрантите, идващи в Германия ще намалее. Ангела Меркел допълни, че мирните преговори за Сирия в Женева, които се очаква да започнат на 14 март ще обнадежди мигрантите да се върнат обратно по домовете си.