fallback

КС отмени здравната реформа на Петър Москов

Идеята за разделението на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет отпада

09.03.2016 | 11:41 Автор: Луиза Божинова

Идеята на здравния министър Петър Москов за разделянето на медицинските услуги, плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше отменена от Конституционният съд (КС) с 11 от 12 гласа.

Разделението на медицинските дейности на основен и допълнителен пакет бе част от предприетата от здравния министър Петър Москов реформа. Целта беше в основния пакет да са заболяванията, чието лечение не търпи отлагане и то трябва да се извърши веднага - да бъде изцяло платено от Здравната каса. А допълнителният пакет бе замислен за диагнози, за които пациентите могат да чакат, докато дойде редът им за лечение, като първоначално се заговори за регламентиран двумесечен срок на изчакване, но преди седмици с едно постановление се уточни, че този срок може да бъде надвишаван.

Планирана бе и електронна система, която според Москов ще помогне на пациентите, чакащи за лечение, да не се пререждат. Основната идея бе, че ако пациент попадне във втория пакет, но не желае да чака, да си плати лечението. 

Съдът обаче счете за противоконституционна идеята заболяванията, за лечението на които Здравната каса заплаща, да бъдат разделени в основен и допълнителен пакет. Магистратите сметнаха за неясен и начинът, по който Москов я е регламентирал в Закона за здравното осигуряване, което е недопустимо, тъй като става въпрос за граждански права. 

Друг от мотивите е, че критериите, по които заболяванията ще се разделят в пакети, не са формулирани в закона, предаде Дарик. 

 

fallback
Още от България
fallback