Столична община отпуска 8 млн. лв за общинските болници

Близо 1 млн. лв от тези средствата ще отидат за двете специализирани акушеро-гинекологични болници в София - Шейново и Света София

08.03.2016 | 18:41 Редактор:
Столична община отпуска 8 млн. лв за общинските болници
Столична община отпуска 8 млн. лв за общинските болници

Столичната община ще дофинансира с 8 млн. лв дейността на общинските болници. Близо 1 млн. лв от тези средствата ще отидат за двете специализирани акушеро-гинекологични болници в София - Шейново и Света София. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова  в Шейново, където беше показана новата медицинска апаратура, купена с общински пари.

Болница Шейново вече разполага с три специализирани апарата за по прецизна диагностика на ракови заболявания.

"Хистологичната диагноза е изключително важна за онкологичните заболявания. Прецизността там понякога, не искам да кажа, да че е решаваща, но всъщност е точно така 31:32 особено когато става въпрос за млади жени и момичета, защото диагнозата е изключително важна - дали ще режем част от орган или ще премахнем всичко", разказа зам.-директорът на САГБАЛ Шейново Румен Велев.

Болницата се оборудва и с още 2 апарата - неоантални респиратори, които поемат  грижите за преждевременно родени бебета и така спасяват живота им.

"Последните апарати са за 150 хил. лв, но последните 3 години за болница Шейново от приватизационния фонд, Столична община е отпуснала 900 хил. лв за апаратурата за обновяване на родилни зали", зам.-кмет по финанси Дончо Барбалов.

В навечерието на преговорите за подписване на договорите между  Здравната каса и общинските болница, Столична община вече е сключила договорите с тях за дофинансиране.

"Разпределихме близо 8 млн. лв между различните болници, двете специализирани акушеро-гинекологични болници в София - Шейново и Света София получиха около 1 млн. лв. Това са средства, които покриват различни ангажименти, извън ангажименти по Здравна каса и това една голяма помощ за общинските болници", коментира кметът на София - Йорданка Фандъкова.

През следващата седмица ще стане ясно как ще се преструктурират общински болници спрямо Националната здравна карта.