fallback

България възприема Израел като потенциален доставчик на газ

Страната ни ще следва израелски практики в ключови за икономиката сфери

25.02.2016 | 13:16 Автор: Мария Аладжова

Разглеждаме страните от региона на Средиземноморието и в частност Израел като потенциални доставчици на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на двустранна среща с председателя  на Националния икономически съвет на Израел проф. Ави Симхон. 

Срещата се проведе в рамките на работното посещение на Българската делегация в Израел, водена от министър-председателя Бойко Борисов. 

Според Томислав Дончев България и Израел имат неизползван потенциал за развитие на отношенията в областта на икономиката и енергетиката. 

Той посочи, че осигуряването на енергийната сигурност и диверсификацията на източниците в региона на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите е неразделна част от постигането на политическа и икономическа стабилност.

Участниците в срещата се обединиха, че постигането на ефективно сътрудничество в областта на енергетиката в региона, включително и по линия на инициативата на ЕК за Евро-средиземноморска газова платформа, може да послужи като основа за цялостно активизиране на отношенията между страните от района на Близкия Изток, Средиземноморието и Балканите. 

България ще черпи опит от Израел 

По време на срещата бяха обсъдени мерки за насърчаване на МСП, възможности за стимулиране на високотехнологични производства и старт-ъп компании.

България може да черпи от опита на Израел в изграждането на научна инфраструктура, основана на центрове по компетентност в ключови за икономиката сфери.

Това е база за връзка между бизнеса и образователната система, която да стимулира създаването и предлагането на съвременни, иновативни и икономически атрактивни продукти не само на национално ниво, посочи Дончев.

Като част от посещението си в Израел вицепремиерът ще проведе срещи и с почетния консул на България в Израел Мони Бар и с народния представител в Кнесета Йоси Бейлин.

Израел ще поощрява българския внос

Междувременно стана ясно, че Израел ще намалени митническите тарифи и такси, така че да бъде поощрен вносът на български стоки в страната. Това каза пред журналисти преди официалната си среща с Бойко Борисов премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, пише „Фокус”.

"Близкото приятелство между двете страни трябва да бъде отражение и в съвсем практично измерение. Това, което ще направим днес е да обсъдим области като икономика, енергетика, търговия и сигурност. Имаме изключително предимство с това наше приятелство, което съществува”, заяви Нетаняху. 

По думите му, евреите имат изключителен принос за България и съответно българските евреи, които са дошли в Израел имат изключителен принос за развитието на страната. 

„Смятам че на база на съществуващото традиционно приятелство между нашите народи и този мост, който е създаден от много години е от новата, която ще помогне за продължаващия просперитет”, каза още Нетаняху.

fallback
Още от България
fallback