fallback

Искров се подписвал срещу 20 хил. лева месечно в БНБ

Не приемаме да взима четири пъти повече от премиера, протестира Мартин Димитров от РБ

24.02.2016 | 14:50 Автор: Мария Аладжова

Бившият управител на БНБ Иван Искров е получавал месечна заплата от близо 20 хил. лева в периода от 1 януари на 2014 г. до 30 юни на 2015 г., предаде БНР.

Информацията беше изнесена днес от Гражданския съвет на Реформаторския блок и от ДСБ.

Подуправителите на банката - Димитър Костов, Калин Христов и Цветан Гунев, са получавали съответно над 17 хил. лева месечно. Заплатите на четиримата са формирани заедно с бонусите.

Депутатът от РБ Мартин Димитров настоя, че е неприемливо управителят на Централната банка да получава заплата, по-висока от тази на министър-председателя. Поради тази причина реформаторите ще внесат законопроект за таван на заплатите в БНБ.

"В момента няма таван на заплатите на БНБ и те могат да си определят сами каквато желаят сума", настоя Димитров.

Вчера пред Bulgaria ON AIR Радан Кънев изтъкна, че делата срещу БНБ от страна на Мартин Димитров и Петър Славов до голяма степен имат заслугата за оповестяването на информацията около казуса КТБ.

В това число попадат и възнагражденията на Управителния съвет на БНБ преди фалита на КТБ.

От Реформаторския блок заявиха още, че ще настояват от КЗК да представят отчет за дейността си, а към новия състав на Комисията щели да имат редица въпроси, свързани с битките срещу монополите и картелите на пазарите за лекарства и горива.

"Това, което ни възмущава в цялата ситуация - защо толкова дълго трябваше да се мълчи по тази тема и защо са били раздавани такива големи бонуси. Тогава това е периодът точно преди фалита на КТБ, а бонусите са представлявали горе-долу 50% върху основната заплата", коментира днес Славов.

fallback
Още от България
fallback