Горанов изпрати доклада за КТБ в парламента

От „Аликс Партнърс“ не разрешиха да бъде оповестен публично

23.02.2016 | 15:17 Редактор: Мария Аладжова
Горанов изпрати доклада за КТБ в парламента

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners Services UK LLP доклад за проследяване на активите на КТБ в несъстоятелност. 

Това се е случило след като в края на вчерашния работен ден синдиците са получили отговор по искането докладът да бъде оповестен, съобщиха от ведомството. 

В полученото от AlixPartners писмо се изразява категорично становището, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ, трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада. 

С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис като изразяват съгласие - докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители при условие, че няма да бъде копиран или разпространяван. 

От компанията се обосновават с аргумента, че докладът съдържа чувствителна финансова и търговска информация. Оповестяването носило риск за процеса на събиране на активите на банката.

Авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език.

Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на КТБ, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им.

Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година, посочват от още от министерството.

От тях изплуваха сметки с колосални суми на политически лидери, партии и общественици, както и на многомилионни влогове на магистрати.

Част от тях оспориха автентичността на изнесената информация и поискаха разсекретяването на доклада, което обаче не стана факт, както е видно от съобщението на МФ.


1
1 rate up comment rate down comment 0
ivan.mitev.315
преди 8 години
Реално изготвеният от AlixPartners Services UK LLP доклад представя съпътстващи последици при лошо влияние на водещата причина за случилата се лошотия. Най-важни не са последиците, а водещата причина за възникналата катастрофална криза при "КТБ" АД, а именно наличието на локално проявление на световна държавна грешка за прилагане на сгрешена парична система. Все още обществеността не зачита, че в обстановка на тази световна държавна грешка всички хора са жертви и са обречени на болезнени щети. За стопански просперитет е необходимо подобрение на парична система. Сигнализирай за неуместен коментар