fallback

Границата с Гърция остава затворена и днес

Гръцките фермери обявиха часовете, в които ще спрат движението на ГКПП Кулата - Промахон

02.02.2016 | 13:53 Автор: Мария Аладжова

Граничният пункт "Промахон - Кулата" остава блокиран от гръцките фермери и днес, съобщава БНР. В понеделник синдикатите обявиха, че ще затварят по два часа на обяд и два часа вечер всички гранични пунктове на Гърция с България, с Турция, с Македония и с Албания. 

Говорителят на дирекция "Гранична полиция" Лора Любенова съобщи, че на граничен пункт "Ексохи - Илинден" днес няма да се пропускат автомобили от 10.00 до 15.00 часа и от 17.00 до 22.30 часа. 

А по неофициална информация от протестиращите фермери, движението на граничен пункт "Кулата" ще бъде спряно за всички автомобили от 12 до 18 часа. 

Искането на земеделците е да бъде отменен законопроекта, предвиждащ спорни пенсионни реформи и увеличаване на ДДС на 29%. Те категорично заявиха, че няма да преговарят с правителството на Алексис Ципрас, което изготви законопроекта като част от стратегията за издължаване на европейските кредитори. 

До момента не са предприети конкретни действия относно исканията на синдикатите. Поради тази причина блокадата за тежкотоварните автомобили остава безсрочна.

Българските ТИР-ове отбиват в аварийната лента на платното. Ако стачката продължи по-дълго, водачите ще бъдат принудени да спират на обособени паркинги във вътрешността на страната. Опашката от тежкотоварни автомобили на ГКПП "Кулата" е десет километра и започва още от отклонението за село Генерал Тодоров на АМ "Струма". 

fallback
Още от България
fallback