Пресата в Гърция стачкува

Без новини 24ч. на 28 януари

28.01.2016 | 11:10
Пресата в Гърция стачкува

Журналистите в Гърция обявиха на 28 януари стачка срещу реформите в социалната система, съобщи гръцката преса.

В протеста се включиха и онлайн издания, които съобщиха, че ще публикуват само извънредни новини в продължение на 24ч. до петък, 29 януари 2016.

Журналистите се събират на протест пред седалището на своя синдикат ESIEA, за да изразят несъгласието си с планираните реформи на министъра на труда Йоргос Катругалос.

В стачката се включи и телевизия ERT.

"24-часовата стачка, обявена от журналистите във вторник, 28 януари се обявява, съгласно решение на Panhellenic Federation of Journalists , които настояват за автономност на социалните фондове в индустрията и за осигуряване на средства за тях", съобщи ERT.

Бордът на синдиката взе решение на 21 януари да затвори всички медии - печатни, телевизионни и онлайн.

Искането е за запазване на професионалния осигурителен фонд ETAP за всички категории служители в медиите и за разширяване на осигуряването в онлайн медиите.

"Осъждаме всякакви опити да се наруши автономията на осигуряването в средствата за масово осведомяване, конфискацията на средствата им", се казва в декларацията на синдиката.
 

Още по темата

На 27 януари фериботите в Гърция спряха заради стачка на моряците. Това е вторият двудневен протест за януари. Стачката бе обявена срещу повишаването на социалните осигуровки.

Реформата в пенсионната система е условието на международните кредитори за осигуряване на новия пакет финансова помощ от 86 млрд. евро, договорен за Гърция през август 2015.

Тя предвижда сливане на многобройните пенсионни фондове в страната в един.

Вноските за пенсия могат да се увеличат до 20% от дохода за работниците и служителите и за работодателите.

Законът за пенсионната реформа се очаква да бъде приет от парламента през февруари.

За 4 февруари в Гърция е обявена национална стачка.