Акумулаторът трябва да е силен, за да запали колата при минусовите температури

Качественото гориво в автомобила и добре замереният антифриз също са от значение, поясни Георги Тенев

25.01.2016 | 11:10 Редактор: Ирина Георгиева
Акумулаторът трябва да е силен, за да запали колата при минусовите температури

За да запали автомобилът ни при ниските температури, акумулаторът на автомобила трябва да е силен и годен за зимата. Това коментира механикът от Пътна помощ към СБА Георги Танов пред репортера на Bulgaria ON AIR Иван Иванов. По думите му един качествен акумулатор има между 3 и 5 години живот.

"На първо място шофьорите трябва да проверят акумулатора си при сервиз - дали работи и е годен за зимата. Хубаво е вечер колата да поработи малко, както и сутрин - поне едно 10 - 15 минути автомобилът  да работи." - посъветва Танов. 

Стъклата трябва да се изчистят, за да има видимост и да може да се шофира, добави механикът. По думите му през последните две седмици Пътна помощ има много случаи да подава ток.

"Слаби акумулатори. Отзоваваме се и подаваме ток. Най-вече имаме случаи на невнимателно шофиране - влизат в канавките и трябва да ги изтеглим." - поясни той.

Качественото гориво в автомобила и добре замереният антифриз също са от значение, дали автомобилът ще запали, заяви Танов.

"Горивото е от огромно значение, но не знаем откъде да го зареждаме. За антифриза трябва да сме измери концентрацията, за да не замръзне и да не стане проблем." - поясни експертът.

Не толкова грайферите на гумата са важни, а това те да са хубави и най-вече да не са стари, подчерта Танев. По думите му и те имат срок на годност - между две и три години. След това те се втвърдяват и дори и да има грайфер пак не вършат работа, поясни той.