5 правила, които трябва да спазвате, ако шофирате при сняг

Намалете скоростта и внимавайте с черния лед

24.01.2016 | 12:53 Редактор: Ирина Георгиева
5 правила, които трябва да спазвате, ако шофирате при сняг

Още по темата

Има пет основни правила, така че да избегнете проблеми на пътя, ако шофирате при снежна обстановка.

1. Не шофирайте

Оставете колата в гаража или на паркинга. Най-добрият начин да се справите с опасностите от шофиране при сняг е да го избегнете напълно.

2. Движете се бавно

Всеки път, когато условията са неблагоприятни гумите на автомобила не правят добро сцепление с асфалта, така че скоростта трябва да се намали. Може би ще се чувствате глупаво, че шофирате с 30км/час на места, където трябва да е 50 км/час, но високата скорост наистина е враг на снежното време. По този начин ще стигнете безопасно до целта.

3. Опознайте автомобила си

По-новите автомобили са оборудвани с Антиблокиращата система(ABS) и електронна стабилизираща програма(ESP). По-старите коли обаче ги нямат. Тези системи са полезни при снежни и заледени участъци, но може и да са подвеждащи.

Ако имате ABS трябва да разберете как да го използвате.  Спирачният педал се натиска винаги с всичка сила заедно с педала на съединителя. ABS само оптимизира процеса на спиране, осигурявайки максимална ефективност на спирачките. Но системата не може да намали спирачния път под един физически праг, зависещ в много голяма степен от скоростта на автомобила и коефициента на сцепление между гумите и пътя.

Контролът на сцеплението може да помогне, за да се избегне занасянето, но няма да е много полезен, ако шофирате с прекалено висока скорост.

Автомобилите 4x4 са по-сигурни на заснежен път, но и те не са напълно защитени от заледените участъци.

Изключително важно е, ако автомобилът ви не е добре поддържан, има нужда от ремонт или не е подготвен за зимата - намерете друг начин за придвижване.

4. Трябва да знаете какво да правите, ако колата поднесе

Насочете автомобила във, а не срещу посоката на движение и махнете крака от газта, така че да си върнете контрола. Този подход "да не се борите" трябва да бъде ефективен за автомобили с предно предаване и такива с предаване към всичките колела.

Ако колата ви е със задно предаване, тази маневра се прави много по-трудно. Най-общо казано тези коли не се препоръчват за зимна обстановка и е най-добре да ги държите в гаража. 

Най-лесният начин, за да избегнете поднасянето е като карате бавно.

5. Трябва да сте информирани за белия и черния лед

Понякога се намирате на пътя, когато снегът ви изненадва. Тогава задължително трябва да намалите скоростта. Светлините на фаровете трябва да са толкова силни, колкото да предупреждава останалите коли къде точно се намирате.

При бял сняг:
Не използвайте твърде ярки светлини - те ще се отразяват
Спрете, ако снегът е твърде силен
Отбийте и останете в автомобила, докато условията не се подобрят - никога не оставяйте превозното средство, когато вали силен сняг

Черен лед:
Черният лед е много по-опасен и заблуждаващ. Това е ледът, който се образува на пътя, но не може да се види. Топенето на снеговете в по-сенчести участъци водят до образуването на този лед. Възможно е да се образува и от смесване между лед и сняг.
Нужно е да сте изключително внимателни, когато карате върху черен лед.

Следвайте тези правила и сте с една идея по-защитени на пътя.