fallback

Павлова: Реалната цена на винетката е около 150 лева

Всички приходи от винетки се реинвестират в поддръжката на пътища, допълни тя

23.01.2016 | 16:29 Автор: Ирина Георгиева

Всички приходи от винетки се реинвестират в поддръжката на пътища, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на посещение във Велико Търново. По думите й всяка една винетна система предполага годишна актуализация на цената.

"Актуализацията на цената на стикера у нас ще зависи от въвеждането на тол система за тежкотоварни автомобили и преминаването към електронна винетна система за леките автомобили. Тогава може да не се наложи ново увеличаване на цената." - поясни министър Павлова, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Регионалният министър смята, че смесеният модел е по-справедлив, защото при такса за изминато разстояние повече ще заплащат тежкотоварния и транзитния трафик. По думите й изчисления показват, че той компенсира достатъчно, така че увеличеният приход да бъде реинвестиран в поддържането на пътната мрежа и да не се наложи увеличение на таксите за леки автомобили. 

Тя поясни, че не може да каже дали и през 2017г. цената на винетките ще бъде същата. Републиканската пътна мрежа е 20 000 км, от които 8000 км са магистрали и пътища от първи и втори клас, по които се движи транзитният трафик.

"Усилията ни са насочени към тези пътища и заплащането на равностойна такса за преминаване от тежкотоварните и транзитните автомобили на таксите в другите европейски страни. Всички приходи от винетки постъпват в бюджета на АПИ и могат да се използват само и единствено за нейните дейности, както е разпоредил законът" - добави регионалният министър.

Още по темата

230 млн. лева са приходите от стикерите за 2015 г. От тази сума се приспадат разходите за производство и разпространение, както и за 190 000 автомобила, които ги използват безплатно.

"Така остават малко под 200 млн. лв., които АПИ инвестира в поддържането на пътната мрежа. Минимум 60 млн. лв. са разходите за зимно почистване, а останалите средства се използват за изкърпването на пътищата, затова и те са в такова състояние. Повишавайки приходите, целим не да изкърпваме пътищата, а да правим широкоплощни ремонти, които са с по-устойчив ефект и поддържането ще става по-лесно." - подчерта Павлова.

Регионалният министър няма притеснения относно законността на винетките. Тя поясни, че те са ценни книжа и като такива трябва да бъде публикувана заповед за одобрението им за дадена година до края на месец ноември на предходната година.

"БНБ отпечатва винетките по реда на защитените механизми. Спазени са процедурите и по самото утвърждаване на винетките. Още през декември е публикувана тарифата за заплащане на таксата през тази година, така че тя също е законна." - каза още регионалният министър.

По отношение на реалната цена на винетката, Павлова коментира че анализите са показали, че тя я е около 150 лв., при положение, че се използва само тази такса. Тя допълни, че това е причината да се работи за преминаване към смесена система чрез въвеждането на тол такса.

 

fallback
Още от България
fallback