Депутатите не приеха увеличение на платения годишен отпуск

Предложението бе отхвърлено с аргумента, че ще ощети българската икономика

22.01.2016 | 13:23 Редактор: Мария Аладжова
Депутатите не приеха увеличение на платения годишен отпуск

Депутатите не приеха увеличение на платения годишен отпуск от 20 на 25 работни дни, предаде БНР. От 148 гласували депутати - "за" бяха 16, по 66 бяха "против" и "въздържали се". 

Промени в Кодекса на труда промени от независимия депутат Георги Кадиев не минаха още на първо четене. Кадиев мотивира предложението си с данни, че повече от половината българи страдат от стрес на работното място. 

"Аз самият съм собственик на компания, в която работят 30 души. Аз също трябва да предвидя как ще им намеря мястото на тези хора, когато излязат в отпуска и кой ще ги замества, но съм си дал сметката, че повече почивни дни означава повече мотивация през останалото време на годината, когато работят", обясни той.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт опонира на Кадиев с аргумента, че внесеното предложение ще ощети българската икономика, тъй като "пет работни дни увеличаване на отпуската са една четвърт от работния месец".

На първо четене депутатите приеха друга точка от дневния ред, а именно организации на работници и служители да могат да се наричат "национално представителни", ако имат поне 50 хиляди членове. 

Занапред и работодателите ще бъдат признавани за национално представителни, ако имат най-малко 1 500 членове, които разполагат с общо 50 хиляди работници, или ако имат 100 хиляди служители, наети по трудов договор. Нововъведените промени отварят възможност за социалните партньори с по-малко членове да станат национално представителни и да участват в националния съвет за тристранно сътрудничество.

Как преминаха дебатите в пленарната зала, вижте в репортажа на Васил Детелинов.