fallback

Постепенно се нормализира усложнената зимна обстановка

Третокласните пътища са обработени с пясък заради прогнозираните температури, докато по-високият клас пътища - със сол и калциев хлорид

19.01.2016 | 08:28 Автор: Ирина Георгиева

Очаква се движението по цялата републиканска пътна мрежда да бъде възстановено до обед на 19 януари, съобщи директорът на "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Георги Златев за БНР. Третокласните пътища са обработени с пясък заради прогнозираните температури от -15 и -20 градуса, докато по-високият клас пътища - със сол и калциев хлорид – материал, който работи и при тези минусови температури.

Достатъчна е механизацията, разчетена по оперативните планове на поддържащите фирми, коментира Златев и допълни, че броят на машините е достатъчен. По думите му, все повече фирми закупуват нова специализирана техника в добро състояние и инвестират в по-ефективна техника както от гледна точка на разхода на гориво, така и от гледна точка на преминаването по пътното платно.

Постепенно се нормализира усложнената зимна обстановка в страната - в Смолянско остава частичното бедствено положение в Мугла, Киселчево, Горна Арда. Училищата в русенските общини Две могили, Бяла, Борово, Ветово и Иваново ще останат затворени на 19 януари. 

В област Враца продължават проблемите с електрозахранването. От 23 януари, вече трети ден без ток са 12 села в общините Мездра и Роман. Там без електричество са над 2000 души.

На 18 януари вятърът прекъсна електроснабдяването в Оряхово и Козлодуй. В някои населени места в тези общини все още аварийте не са отстранени. 

Проблемите с електроснабдяването в Североизточна България ще бъдат отстранени до края на деня, ако времето е добро и достъпът - осигурен, увериха от дружеството "Енерго-Про".

В Силистренска област продължава разчистването на снега. Пътят за Силистра-Добрич е затворен за движение поради големи навявания в близост до селата Богорово и Главан. В района има полицейски патрул, който връща колите. В проблемния участък още от 18 януари има затънали в снега автомобили, изоставени от собствениците, които пречат на почистването.

За Добрич е въведен обходен маршрут, през Алфатар и село Войново, но се пропускат само леки автомобили и микробуси. При село Средище преминаването също е затруднено. Там навяванията достигат до почти 2 метра. 

Все още непочистени и трудно проходими са много пътища от третокласната и четвъртокласната мрежа в цялата област и пътуването не е препоръчително. 

Снегонавяването затруднява силно пътуването в Североизточна България. Пътят Русе-Варна бе отворен за движение тази нощ, а по-рано и пътят Шумен-граница Силистра. Затворен обаче бе пътят Силистра - Добрич. 

Жп-линиите в страната са проходими. 

 

fallback
Още от България
fallback