Без ток в село Мадан, Монтанско

Няма и вода

19.01.2016 | 01:00
Без ток в село Мадан, Монтанско

Монтанското село Мадан е сред бедстващите населени места в страната. Как се справят хората там без ток вече 48 часа и на минусови температури при минус 10 градуса вече 48 часа. Репортаж от 18 януари 2016.

 

Така живеят хората в село Мадан. Ток и вода също няма. Училището втори ден не работи.

Валентин Георгиев  казва, че никой никаква информация не дава.

"Нито знаем кога ще дойдат да отстранят повредата нито кога ще има ток. Казват в Бойчиновци има авария и това е, никой нищо не казва."

Освен с тока, селото има проблем и с водата, тъй като захранващата помпа е също на ток.

80-годишната баба Горанка живее сама със 100 лева пенсия и токът е единствения начин, по който се отплява. Пари за дърва няма.

"Нямам дърва и цяла седмица седя на студа. Отивам при доктора, за да вляза в болница. Без деца, без никой", разказва баба Горанка.

Георгиев разбрал от случайно преминал авариен екип на ЧЕЗ, че има скъсан магистрален електропровод. Мрежите на мобилните оператори също неработят, така няма как и да бъде съобщено, че в населеното място има авария.

"Звъниш на 112, те също звънят на националния телефон на ЧЕЗ и никой не отговаря.

В крайна сметка ние не можем да съобщим, че имаме авария и да пратят екип за отстраняването й.

Имаме скъсан кабел, всичко правим с познати и на доброволни начала", казва Валентин Георгиев.

Още по темата

"Телефонът няма обхват. Сега гледам за малко е дошъл, но до кога ще го има никой не може да каже", казва Галя Димитрова.

От 2 часа снощи /неделя срещу понеделник, 18 януари, бел.ред/ на места са започнали проби за електроподаване, но кога ще бъде възстановено изцяло електрозахранването никой не знае.

9 населени места на територията на община Бойчиновци са без ток. 4 са селата, в които няма и вода. В община Брусарци училищата също останаха затворени.