Постепенно се нормализира усложнената зимна обстановка

Третокласните пътища са обработени с пясък заради прогнозираните температури, докато по-високият клас пътища - със сол и калциев хлорид

19.01.2016 | 08:28 Редактор: Ирина Георгиева
Постепенно се нормализира усложнената зимна обстановка

Очаква се движението по цялата републиканска пътна мрежда да бъде възстановено до обед на 19 януари, съобщи директорът на "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ инж. Георги Златев за БНР. Третокласните пътища са обработени с пясък заради прогнозираните температури от -15 и -20 градуса, докато по-високият клас пътища - със сол и калциев хлорид – материал, който работи и при тези минусови температури.

Достатъчна е механизацията, разчетена по оперативните планове на поддържащите фирми, коментира Златев и допълни, че броят на машините е достатъчен. По думите му, все повече фирми закупуват нова специализирана техника в добро състояние и инвестират в по-ефективна техника както от гледна точка на разхода на гориво, така и от гледна точка на преминаването по пътното платно.

Постепенно се нормализира усложнената зимна обстановка в страната - в Смолянско остава частичното бедствено положение в Мугла, Киселчево, Горна Арда. Училищата в русенските общини Две могили, Бяла, Борово, Ветово и Иваново ще останат затворени на 19 януари. 

В област Враца продължават проблемите с електрозахранването. От 23 януари, вече трети ден без ток са 12 села в общините Мездра и Роман. Там без електричество са над 2000 души.

На 18 януари вятърът прекъсна електроснабдяването в Оряхово и Козлодуй. В някои населени места в тези общини все още аварийте не са отстранени. 

Проблемите с електроснабдяването в Североизточна България ще бъдат отстранени до края на деня, ако времето е добро и достъпът - осигурен, увериха от дружеството "Енерго-Про".

В Силистренска област продължава разчистването на снега. Пътят за Силистра-Добрич е затворен за движение поради големи навявания в близост до селата Богорово и Главан. В района има полицейски патрул, който връща колите. В проблемния участък още от 18 януари има затънали в снега автомобили, изоставени от собствениците, които пречат на почистването.

За Добрич е въведен обходен маршрут, през Алфатар и село Войново, но се пропускат само леки автомобили и микробуси. При село Средище преминаването също е затруднено. Там навяванията достигат до почти 2 метра. 

Все още непочистени и трудно проходими са много пътища от третокласната и четвъртокласната мрежа в цялата област и пътуването не е препоръчително. 

Снегонавяването затруднява силно пътуването в Североизточна България. Пътят Русе-Варна бе отворен за движение тази нощ, а по-рано и пътят Шумен-граница Силистра. Затворен обаче бе пътят Силистра - Добрич. 

Жп-линиите в страната са проходими.