fallback

Най-тежка е пътната обстановка в областите Разград и Шумен

Контролен достъп има по основните направления от Шумен към Силистра и от Разград към Русе, съобщи инж. Лазар Лазаров

18.01.2016 | 17:56 Автор: Мария Аладжова

Третокласните пътища в областите Разград и Шумен остават затворени за товарни автомобили заради високата снежна покривка, съобщи председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров, предаде БНР. Забранено е преминаването и на леки автомобили в някои райони от Североизточна България.

По думите му в момента че се извършва контролен достъп по основните направления от Шумен към Силистра и от Разград към Русе.

"Автомобилите се пропускат на порции, тъй като видимостта е ограничена, а вятърът не е утихнал, което създава предпоставки за снегонавявания. Проблемът в момента не е толкова снега, колкото силният вятър, който е горе в откритите пространства на Добруджа, където създава големите проблеми със снегонасяванията", допълни още Лазаров. 

Целият сняг, който се изтиква настрани от пътя, създавал предпоставки отново да натрупа на пътното платно. Затова се използват тежки ротарни снегорини, които изхвърлят надалеч снега, обясниха още от АПИ. Изключително трудно ще стане предвижването и в близките дни, когато температурите на места ще достигнат до минус 25 градуса. 

Лазаров добави, че на територията на страната са в движение над 2 000 неспециализирани автомобила като снегорини, товарачи и тежка механизация, които разчистват пътищата. При спешни случаи водачите се съветват да се обръщат към Ситуационния център към АПИ на телефон 0 700 130 20, който има връзка и със 112. На разположение за кризисни ситуации е и мобилното приложение на АПИ Лима, напомниха още от Агенция "Пътна инфраструктура".

fallback
Още от България
fallback