fallback

Външната политика и сигурност-приоритети на АБВ за 2016

АБВ проведе национален съвет на 16 януари 2016.

16.01.2016 | 17:11

Демографията, електронното правителство, външната политика и сигурност са приоритетите на АБВ за 2016, изброени пред пресата след Националния съвет на партията на 16 януари 2016.

Кризата с бежанците

"Преди една година нямахме темата за бежанците, нямахме това силно напрежение в Близкия изток, нямахме напрежение между Русия и Турция, нямахме процесите в ЕС, които насочват към национални решения, а не към европейски.

Това създава изцяло нова среда“, каза зам.-председателят Ивайло Калфин.

Партията си поставя за задача да направи външната политика на България "по-видима", без "каквато и да било намеса на съседни или други страни във вътрешнополитическите процеси и за нормализиране на отношенията на ЕС и НАТО с Русия, включително прекратяване на взаимните санкции и създаване на общ фронт срещу терористичната заплаха".

 

Още по темата

Икономика

В икономиката АБВ ще поиска приемане на стратегия за развитие на енергетиката, с "ангажименти по големите енергийни проекти, включително по-нататъшно развитие на ядрената енергетика"

Стратегия за развитие на земеделието, промени във висшето образование, създаване на инвестиционен фонд за развитие на българската икономика по подобие на плана Юнкер  и демографията са останалите въпроси, по които АБВ ще работи усилено през 2016, стана ясно след Националния съвет.

 

Още по темата

Е-правителство

Депутатите на АБВ ще внесат нови предложения за гражданската инициатива в закона за референдумите, каза Мариана Тодорова, зам.-председател на парламентарната група.

„Това, за което най-много ще настояваме, е въвеждането на електронното правосъдие", каза Тодорова. "Приветстваме това, че госпожа Захариева заимства идеята на АБВ за създаване на Съвет по съдебната реформа. За нас е много важно да бъде приет и антикорупционният закон".

Пенсионната реформа бе посочена от Ивайло Калфин като пример за успехите от участието на АБВ в управлението през 2015.

/Снимка: АБВ-пресцентър/

fallback
Още от България
fallback