Юнкер е оптимист за постигане на сделка с Лондон през февруари

Това дава възможност за референдум през юли

15.01.2016 | 15:14
Юнкер е оптимист за постигане на сделка с Лондон през февруари

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че европейската икономика може да пострада, ако Шенген се срине, съобщи Ройтерс.

"Шенген е най-голямото ни постижение на европейския интеграционен процес. Без Шенген, без свободното движение на работници, без свободното движение на европейците, еврото няма смисъл", каза Юнкер.

Юнкер каза, че е уверен, че ще бъде постигната сделка с Великобритания през февруари, когато ще се проведе Европейският съвет в Брюксел.

Това създава възможност за провеждане на референдум през юни, дата, разглеждана от консерваторите като най-подходяща, пише Телеграф.

Британският премиер Дейвид Камерън поиска няколко ключови промени в ЕС, за да може да убеди британците да не излизат от общността:

  • - изключване на Великобритания от основния принцип на ЕС "още по-тесен съюз". Лондон не иска да влиза в нова супердържава.
  • - изрично записване в европейските договори, че ЕС е мултивалутен съюз. Великобритания не иска еврото да се нарича официална валута.
  • - намаляване на влиянието на ЕС върху правосъдието и вътрешните работи на страните-членки.
  • - структурни реформи, целящи да се попречи на страните от еврозоната да прилагат нови правила върху останалите девет страни, включително Великобритания, които не са приели еврото. Лондонското Сити настоява за гаранции за защита.