ЕС не е доволен от сътрудничеството с Турция

През ноември Брюксел отпусна 3 млрд. евро на Турция за овладяване на бежанския поток

09.01.2016 | 12:08 Редактор: Мария Аладжова
ЕС не е доволен от сътрудничеството с Турция

ЕС "далеч не е доволен" от прилагането на мерките от страна на Анкара за спиране на миграционния поток към Европа, пише AFP. Причината - данните на Върховния комисариат на ООН, според които средно по 3 333 имигранти пристигат в Гърция по вода на ден. Статистиката е за периода декември 2015 г.

През ноември ЕС се съгласи  да осигури допълнителни средства в размер на 3 млрд. евро на Турция за подпомагане мерките за редуциране на бежанския поток. Част от договореността между алианса и Анкара беше и подновяването на преговорите за членство в ЕС. В края на миналата година турският премиер Давутоглу обяви, че от октомври 2016 г. Европа ще въведе безвизов режим за турските граждани.

Макар че броят на мигрантите в Гърция през декември е по-нисък от предишните месеци, ЕК обяснява спада с лошото време, а не с ефективността на турските мерки.

"Видяхме първите резултати, които са обнадеждаващи. Въпреки това далеч не сме доволни от това развитие. Ще продължим да обсъждаме възможностите за подобряване на ефективността на нашето сътрудничество", заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Нещастните случаи с мигранти допълнително отежняват показателността на тази ефективност. През последната седмица поне 34 мигранти, сред които и малки деца, са загинали в турски води.