fallback

Ръст в икономиката до 4,5% очаква Борисов през 2016 г.

По думите на премиера над 116 млн. лв. влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно

05.01.2016 | 12:30 Автор: Мария Аладжова

Ръст в икономиката до 4,5% очаква премиерът Бойко Борисов през 2016 г., предаде "Фокус". "Днес над 116 млн. живи пари влизат в малките и средните предприятия безвъзмездно. На практика днес показваме как се прави българските фирми да се конкурентноспособни и иновативни", заяви той

"Преди години най-оптимистичните ни прогнози бяха да завършим програмния период 2007-2013 г. на 80%-82% усвояване. Към момента сме на 95%-96% усвояване на еврофондовете. Утре съм във Фонд „Земеделие”, където 3, 5 млрд. са отишли при нашите производители, които са на 99% усвояване", каза още премиерът и допълни, че до края на 2015 г. Европейската комисия е изплатила на България всички фактури за усвоени средства по оперативни програми.

Борисов изрази надежда, че през 2016 г. ще бъдат създадени повече работни места и ще се увеличи износът.

"Балкан" и плановете на правителството за диверсификация на газовия пазар у нас

Още по темата

Междувременно стана ясно, че в интервю за "Дойче Веле", премиерът е изразил амбицията България да се превърне в основна транзитна държава за природен газ за Югоизточна и Централна Европа, пише "24 часа". 

Това щяло да стане посредством планираният проект за газохранилището "Балкан", което ще се строи недалеч от Варна.

В газохранилището ще постъпва газ от Русия, Азербайджан, Туркменистан, както и от румънски и български залежи. Проектът се разработвал от България съвместно с Европейската комисия.

"Балкан" щял да способства за частичната диверсификация на доставките от ЕС, като през газохранилището ще минават около 43 млрд. кубометра газ за Централна Европа.

 

fallback
Още от България
fallback