Мика Зайкова, икономист: В макрорамката има имагинерен оптимизъм

България не била в състояние да привлече инвестиции заради сивата икономика и корупцията, обясни Зайкова

30.12.2015 | 10:50 Редактор: Мария Аладжова
Мика Зайкова, икономист: В макрорамката има имагинерен оптимизъм

България не може да привлече инвестиции, но не по геополитически причини, а заради сивата икономика. Това каза икономистът Мика Зайкова в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria на 30 декември. Тя изрази скептично мнение относно заложените числа в макрорамката, определяйки икономическите прогнози като "имагинерен оптимизъм".

Още по темата

"Говори се, че безработицата ще падне, но тя при нас е структурна, а не обикновена", посочи Зайкова и допълни, че страната ни разчита предимно на еврофондове в качеството им на външни капиталовложения.

„От другата страна, е дълговата спирала. Ние увеличаваме дълговете си, защото си покриваме дефицита с дългове, а не с придобивки от реалния сектор, от печалба“.

Според икономиста страната няма да излезе от дефлацията през 2016 г. Като основни пречки Зайкова посочи липсата на инвестиции и износ извън Европа.

„Очаква се ръстът на БВП за 2015 да бъде около 2,5% до 3% . Това изглежда много добре, но тъй като нашата икономика е развиваща се, на нас ни трябват ръстове на БВП от 6-7% минимум, за да кажем, че започваме да вървим напред и ще се доближим до европейските нива“, заключи тя.

Целият икономически анализ на Мика Зайкова прочетете тук.