fallback

МВР: За прибиращите се в София е създадена организация на движението

Пътната ситуацията се следи постоянно във всеки един момент, посочи Бъчварова

03.01.2016 | 16:40 Автор: Ирина Георгиева

Създадена е специална организация за прибиращите се автомобили към София за поемане на движението, както в посока Перник, така и в посока АМ "Хемус" и "Тракия", съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" в ГДНП в МВР комисар Бойко Рановски по време на пресконференция на АПИ по повод пътната обстановка. При влизане в София екипите са разпределени на всички възлови кръстовища, при които има възможност за ръчно регулиране на светофарите, за да може потока да мине по възможно най-бързия начин през дадения участък. От Перник пътуващите имат възможност да използват АМ "Люлин", а не всички да минават през Владая, уточни той.

Полицията работи в добра координация и гражданите трябва да са сигурни, защото ситуацията се следи постоянно във всеки един момент, посочи от своя страна вътрешният министър Румяна Бъчварова. По думите й осигурени са 240 патрула за справянето със зимната пътна обстановка като 40 от тях са съвместни екипи, докато останалите са разположени на рискови участъци. 

Трафикът на границата е интензивен, но няма критични ситуации.

Пътят от Банско към София е нормален, съобщиха шофьори за Bulgaria ON AIR.

"Очакванията ни за интензивен трафик след празниците се сбъднаха. Кризисният щаб на АПИ и координационният механизъм, който създадохме съвместно с МВР, АПИ, Пътна пилиция и ДАИ още преди Коледа за синхронизация между институциите по повод пътната обстановка, работят непрекъснато." - добави регионалният министър Лиляна Павлова.

В страната са предвидени 50 паркинга, където ТИР-овете се отбиват до отпадане на забраната за движение, обясни министър Павлова.

Към момента 1000 снегорина чистят републиканската пътна мрежа, а още 1500 машини са разположени на опорните пунктове в готовност да се включат в почистването, информира регионалният министър. Тя уточни, че към момента няма получени сигнали за бедстващи или аварирали автомобили. 

Наложи се да отменим т.нар. "реверсивно" движение, с две ленти в посока София, през Владая, тъй като силният вятър събаряше поставените знаци и това създаваше опасност от пътни инциденти, обясни министър Лиляна Павлова. 

Председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров съобщи, че проходите „Хаинбоаз“ и „Шипка“ са почистени. По думите му най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа са входовете към столицата, както и пътищата към София от Банско и Гърция. Забавено движение има през прохода „Предел“, по пътя Кулата-София при гр.Симитли, както и по пътя от Видин до Ботевград при с. Новачене, заради свлачище.

 

fallback
Още от България
fallback