fallback

Благовест Пунев коментира промените в Конституцията

Кои са плюсовете и минусите на промените в основния закон

18.12.2015 | 19:25 Автор: Мариета Иванова

Бившият конституционен съдия Благовест Пунев коментира конституционните промени в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 18 декември 2015.

Най-важната поправка не се реализира, каза Пунев: "освен разделяне на ВСС на две колегии със самостоятелни правомощия, важно беше и съотношението между професионалната и политическа квота. В последния момент нещата се промениха. Това говори за имитативност на реформи и резултат на специално отношение към Прокуратурата", каза Пунев.

Премиерът Бойко Борисов каза от Брюксел, че проблемът може би е в съда, защото дава оправдателни присъди. По-рано тази седмица главният прокурор Сотир Цацаров определи като вредно противопоставянето на съда и прокуратурата. Според него отговорността е обща.

"Много е възможно обвинителен акт да бъде внесен така, че да е негоден да издържи обвинението.. защото не е качествен. Има такива примери", каза Пунев.

Според него съдийската колегия във ВСС, която ще решава кадровите проблеми остава с повече представители на политическата квота.

По отношение на прокуратурата този стардарт, който важи за съда - представителите на професионалната квота да бъдат най-малкото равни на тези от политическата, не стана. "Това е предписание на Съвета на Европа и Венецианската комисия. Не се изпълни".

Като положителна промяна той отчете отмяната на разпоредбата, която предвиждаше тайно гласуване при кадровите решения на ВСС.

"Законът за съдебната власт вече трябва да реши този въпрос - дали да бъде с явно гласуване занапред".

"Много е важно  какви промени ще станат в Устройствения закон. Те са по-леки, стига да има воля, защото могат да станат с обикновено, не с конституционно мнозинство".

Чуйте целия коментар във видеото.

 

fallback
Още от България
fallback