Стойчо Стойчев: Плевнелиев няма се кандидатира за втори мандат

Показателно за това е назначението на шефа на кабинета му за правосъден министър

18.12.2015 | 19:09 Редактор: Мариета Иванова
Стойчо Стойчев: Плевнелиев няма се кандидатира за втори мандат

Назначението на Екатерина Захариева за правосъден министър показва, че президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат, каза в предаването Денят ON AIR политологът Стойчо Стойчев.

Преподавателят от Софийския университет поясни, че показателно за това е, че в последната година преди избори държавният глава се лишава от шефа на кабинета си и му търси друга реализация във властта. 

Стойчев посочи още, че назначението на Захариева може да се тълкува и че със съдебната реформа остава ангажиран само президентът. Политологът припомни и че Христо Иванов е номинация на Росен Плевнелиев с оглед на това, че той беше министър на правосъдието във втория служебен кабинет.

По думите на Стойчев назначението на Захариева може да се тълкува и като поредна стъпка за феминизирането на поста правосъден министър, което по думите му е в унисон с феминизирането на съдебната власт.

Политологът подчерта, че относно съдебната реформа „политическата класа се огъна в последния момент“. По думите му поправките показват решителност не само, че „не иска да прави реформи“, но могат да се тълкуват като стъпка в осигуряване на пълна безконтролност.