Екатерина Захариева е новият правосъден министър

Тя беше избрана със 126 гласа "за"

18.12.2015 | 11:02 Редактор: Мария Аладжова
Екатерина Захариева е новият правосъден министър

Екатерина Захариева е новият министър на правосъдието. Народните представители гласуваха със 126 гласа "за", 66 "против" и 17 "въздържали се". С остри дебати започна заседанието на Народното събрание. 

Бих искала да благодаря за доверието на премиера и част от партиите, които ме подкрепиха. Поста на правосъден министър е натоварен с очаквания. Днес няма да давам празни обещания. Мисля, че качествата на един министър се доказват с работата, която върши. Без усилията на всички нас при 25 години реформи и все по-ниско доверие в съдебната власт, няма как хората днес да са търпеливи. Не мога да обещая незабавни резултати. Моята кариера е показвала, че целта ми не е пост, а носенето на отговорност и да заемам постове в един от най-трудните моменти в държавата. Мисля, че министрите трябва да се избират по лични качества. Има два законопроекта, които аз обещавам да актуализираме според промените в конституция. С въвеждане на явното гласуване ще се повиши доверието във ВСС. Самият ВСС и голяма част от хората там го искат. Ако днес ме подкрепите, няма да влизам в политически задкулисни игри. Дебатът трябва да се върне на експертно ниво, каза Захариева. 

По рано през седмицата президентът Росен Плевнелиев предложи именно Захариева да този пост. Избора си той аргументира с увереността, че тя ще продължи реформите в българската правосъдна система. Премиерът Борисов пък заяви, че познава административния опит на Захариева и заедно с другите коалиционни партии са стигнали до решението, че нейната кандидатура е най-подходяща в случая.