Ахмет Давутоглу: Високоскоростен влак ще свързва София с Истанбул

Турският премиер благодари за подкрепата на Борисов в ЕС

15.12.2015 | 18:16 Редактор: Мариета Иванова
Ахмет Давутоглу: Високоскоростен влак ще свързва София с Истанбул

Турският премиер Ахмет Давутоглу определи като приоритет в отношенията с България големите транспортни проекти. 

„Следващият проект е за високоскоростен влак от София до Истанбул и от Истанбул до София. Решени сме да свържем България с Турция“, посочи той на пресконференцията след разговорите с българския си колега Бойко Борисов.

Припомняме, че през ноември 2012 президентът Росен Плевнелиев определи като въпрос на чест изграждането на българския участък от жп магистралата към Турция. Тогава той посочи, че до 2016- 2017 управляващите си поставят за цел от „Азербайджан през Грузия, през Турция и България да се стига до Виена с 200 километра в час“.

Тогава той подчерта, че Турция върши една изключително полезна работа за Европа, като изгражда високоскоростна железопътна линия, която да свързва страната с  Азербайджан и по която влаковете да се движат с 250 километра в час. За българската част от трасето Плевнелиев подчерта, че се работи по линията Пловдив-Свиленград, където влаковете ще могат да се движат със 180 километра в час.

Днес – 15 декември, Давутоголу посочи, че в продължение на четири години, докато е на власт „отношенията с България ще са един от приоритетните за страната му.

Като приоритетни въпроси той посочи: 

  • енергийната област, 
  • земеделието, 
  • водата,
  • търговията и инвестициите.

„Търговският ни обем от 5 млрд. долара ще бъде повишен“, заяви още той.

Давутоглу  благодари на подкрепата от страна на българския премиер Борисов в ЕС. От думите му стана ясно, че обсъждането на темата за бежанците от Сирия  ще продължи през април на двустранна среща в София. 

„Това ще бъде втората поредна срещата. Първата беше при посещението на г-н Борисов, сега се надяваме да дойдем в София през месец април. И се надяваме да продължим тази традиция“, коментира турският премиер.

Относно регионалните политики той посочи сътрудничеството между България, Гърция и Турция, определяйки подобно тристранно сътрудничество като „голямо предимство“.

Вижте част от изказването от видео файла.