fallback

България залага на газовия интерконектор с Турция за диверсификация на източниците

Премиерите на двете страни обсъдиха проекта две седмици след като Русия замрази "Турски поток"

15.12.2015 | 16:32 Автор: Мария Аладжова

Премиерите на България и Турция - Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу са обсъдили проекта за интерконекторна газова връзка между двете страни. Въпросът е бил обсъден в контекста на темата за диверсификация на източниците на газ, на подписаното инвестиционно споразумение за интерконектора с Гърция и за доставка на азерски газ към страната ни.  

"Затова и ние решихме заедно с колегата Ципрас - може би още в четвъртък в Брюксел ще проведем такава тристранна среща, а след това да направим, дали България, Гърция, Турция или на ротационен принцип, за да може нашият газов разпределител "Балкан" заедно с интерконекторите, които изграждаме с Гърция и Турция, да дадат възможност за истинска диверсификация и възможност за транзитиране на газ от всички посоки, по които идва. Аз благодаря на колегата, че проявява вече това разбиране и ново виждане по въпроса, защото помните преди шест - седем месеца имаше съвсем други планове", уточни премиерът Борисов.

Давутоглу определи подобно тристранно сътрудничество между България, Гърция и Турция като „голямо предимство“.

Взети са двустранни мерки за овладяването на бежанския поток през Турция и България, посочи Борисов. По думите му е даден ход на операциите на службите за сигурност както на България, така и на Турция, и скоро можем да очакваме резултат от тях.

"Тази човешка трагедия, не само в Сирия, но и в целия регион с бежанците - има лица, които получават огромни пари и се замогват на фона на тази човешка трагедия. С колегата Давутоглу пред целия Европейски съвет поехме ангажимент да дадем пример как ще се разправим с тези хора", каза премиерът.

В рамките на преговорите е бил обсъждан и казусът със свалянето на руския боен самолет Су-24 и отношенията с Русия. От София Давутоглу заяви, че Турция е готова да обсъжда всякакви въпроси с Русия и подчерта, че ситуацията може да навреди на Черноморския регион. Борисов от своя страна изрази надеждата, че създалият се конфликт между двете страни ще бъде разрешен скоро:

"Мога само да призова, защото над Черно море, над нашата територия и над нашата граница е хубаво да има мир и да развиваме икономиките и присъединяването. Надявам се на разум и от двете страни - много години са били първи приятели Русия и Турция -  да намерят начин сега да си отправят отношенията, така че и ние този път ще си проявим търпението",  допълни Борисов.

Въпросът за газовия интерконектор с Турция отново е на дневен ред след като Русия обяви, че спира "Турски поток".  

 

fallback
Още от България
fallback