fallback

ВСС се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска

Разделянето на ВСС предизвика сериозен дебат

09.12.2015 | 12:54 Автор: Ирина Георгиева

ВСС се разделя на две колегии - съдийска и прокурорска. Това стана след като народните представители гласуваха текста на второ четене със 196 гласа "за", 35 бяха "против", а "въздържали се" нямаше, предаде Агенция "Фокус".

Разделянето на ВСС предизвика сериозен дебат. От БСП лява България бяха против разделянето на ВСС.

Според съпредседателят на ПГ на РБ Радан Кънев "разделянето на ВСС дава отговорности, независимост и свобода и на съда, и на прокуратурата". Според него чрез разделянето "драматично се увеличава шансовете за разследване на съдии за корупция".

"Една от основните причини да се настоява за това разделяне, е философията за борба с корупцията в съдебната система, която е залегнала в този конституционен законопроект. На първо място съдът следва да бъде независим." - коментира Кънев, предаде пресцентърът на РБ.

"Възниква големият въпрос – ако са независими, не са ли съдиите и напълно безконтролни? България има прокуратура. И тази прокуратура във всеки един момент е свободна и длъжна да разследва българските съдии за корупция. Когато прокурорите бъдат разделени от съдиите, те първо запазват в цялост тези свои задължения и правомощия да разследват срещу корупция, но второ получават сериозна вътрешна независимост на волята, когато разследват корумпирани съдии." - обясни Кънев

"Но има и друг аргумент – ако съдиите участват в избора на прокурорите, независими ли са тези прокурори да ги разследват за корупция и естественият отговор е не. Ако кариерното ти развитие зависи от даден съдия, много е трудно ти да започнеш срещу този съдия разследване за корупция." - добави Кънев.

От АБВ също подкрепят разделянето на ВСС.

Депутатите приеха и 11-те членове от парламентарната квота на ВСС да се избират с мнозинство от 2/3.

fallback
Още от България
fallback