България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Разделянето на ВСС на две - решение или не?

Юрист: тази реформа няма да доведе до по-справедливо правораздаване

13.07.2015 | 11:20 Редактор: Радослава Димитрова
Разделянето на ВСС на две - решение или не?

Разделянето на две колегии на Висшия съдебен съвет ще засили независимостта на съдебните институции. Такъв коментар направи Иванка Иванова от Института от "Отворено общество" в ефира на България Он Ер по повод предложенията за съдебна реформа.

Противоположно мнение изрази юристът и преподавател по административно право проф. Иван Тодоров. Според него разделянето на прокурори и съдии е наложително, но няма да доведе до по-справедливо правораздаване. Според проф. Иван Тодоров прекомерната самостоятелност на съдиите е предпоставка те да се влияят от политически фактори. Може да има влияние и съдиите да се борят за политическа власт в органа наречен ВСС, прогнозира юристът.

"Прекомерната независимост и отделянето от обществото носи и друга опасност – вътрешни боричкания, разделяния и ефектът в крайна сметка може да е негативен", коментира проф. Иван Тодоров.

Иванка Иванова също смята разделянето на ВСС за необходимо, но в този ход тя вижда решението на проблема.

"Разделянето на ВСС ще ни реши проблема, защото няма никакъв смисъл от съда, ако той не е независим. Противоречивата съдебна практика се дължи на факта, че по различни дела съдиите се произнасят различно, защото са мотивирани или от политически натиск, или от икономически стимули", коментира Иванка Иванова.