fallback

Плевнелиев: Реформите трябва да продължат и през 2016г.

Държавният глава определи 2015г. като година на стабилност за България, икономически растеж и инвестиции в икономиката

07.12.2015 | 14:28 Автор: Ирина Георгиева

2015г. - година на стабилност за България, икономически растеж и инвестиции в икономиката. Така определи 2015г. президентът Росен Плевнелиев по време на среща с посланиците на държавите членки на ЕС, акредитирани у нас. Той се надява, че през 2016г. реформите в страната ще продължат.

Още по темата

Реформи

По реформите в пенсионната система, енергетиката и сектор "Сигурност" беше постигнат сериозен напредък през 2015г., открои Плевнелиев. Той припомни, че още през 2012г. е обещал да се проведе реформата в сектор "Сигурност", как и постигнатия пълен консенсус по този въпрос на заседанието на КСНС. Днес тя е факт и специалните служби вече работят съобразно законови разпоредби – нещо, което години наред не се беше случвало, отбеляза държавният глава.

Важна стъпка за промяна в българското образование е въвеждането на дуалното професионално обучение, посочи президентът. Според него 2016г. ще бъде ключова за реформите в образованието и здравеопазването.

"Реформа на реформите" - така Плевнелиев определи реформата в съдебната система. Той се надява промените в Конституцията да бъдат гласувани в НС, но очаква съдебната реформа да не приключи само с промените в основния закон.

Бежанска вълна

При охраната на външната граница на ЕС България стриктно прилага европейските правила при охраната на външната граница на ЕС, подчерта държавният глава. По думите му всички бежанци, които влизат у нас се регистрират. "Оградите са временно решение", посочи Плевнелиев. Според него всички държави трябва да прилагат общ подход за справяне с миграционна вълна, да охраняват добре външните граници и да изработят механизъм за разграничение между бежанци и икономически имигранти. 

Гласуване

Президентът очаква през януари 2016г. НС да одобри въвеждането на електронното дистанционно гласуване, което беше подкрепено от българските граждани по време на проведения през октомври референдум по този въпрос. 

Още по темата

Дългосрочни цели

Плевнелиев се надява дългосрочните цели на страната да бъдат постигнати до средата на 2018г. - когато България поеме председателството на ЕС, а не както е предвидено до 2020г. Сред тях са пълноправно членство в Шенгенското пространство и влизане във валутния механизъм ERM2, преходен за членство в Еврозоната.

Държавният глава посочи още, че през 2016 г. България има възможност активно да определя активно регионалния дневен ред. До юни 2016 г. страната ни председателства Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, а през септември догодина България ще бъде домакин на срещата на президентите от Групата "Арайолуш". Очаква се за участие в срещата на най-високо равнище у нас да пристигнат 11 държавни глави на страни от ЕС. 

fallback
Още от България
fallback