България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

М. Димитров: Реформата в сектор Сигурност не трябва да се отлага

Актуализацията на Бюджет 2015г. е скандална, скрита по един иновативен подход в проекта за Бюджет 2016г., смята Георги Търновалийски

02.12.2015 | 11:42 Редактор: Ирина Георгиева
М. Димитров: Реформата в сектор Сигурност не трябва да се отлага

Никога не може да има пълен консенсус по един Бюджет, но важното е да се събере достатъчно мнозинство, което да го подкрепи. Това коментира депутатът от РБ Мартин Димитров за в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него бюджетната политика за 2016г. има както силни страни, така и слаби.

"Добрата новина е намаляването на дефицита до 2% през 2016г., което е ключово за стабилизирането на публичните финанси и за избягването на опасността от гръцки сценарий, който в края на мандата на Орешарски беше надвиснал над България, но тази опасност намалява." - поясни Димитров.

Реформата в сектор "Сигурност" обаче не трябва да се отлага, защото този сектор харчи страшно много пари, подчерта Димитров.

"Предлагам да има сериозна дискусия и подготовка на промените в сектор Сигурност и ако трябва в средата на годината, след много сериозен дебат да бъдат сложени на масата. Реформата може да бъде направена и тогава." - добави Димитров.

Поставянето на ясен приоритет култура и образование, заедно с необходимите реформи, включително в тези сектори е правилен подход, смята реформаторът. По думите му дори и всички средства да не бъдат представени в момента, то през годината ще има коригиращи мерки.

Бюджетът не трябва да бъде разглеждан като план за реформи, а като основа, върху която могат да бъдат надграждани всякакви реформи, поясни Димитров.

Актуализацията на Бюджет 2015г. е скандална, скрита по един иновативен подход в проекта за Бюджет 2016г. - това заяви народният представител от БСП Георги Търновалийски в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"С тази актуализация българското общество плаща безхаберието на министрите, които не направиха реформите, както и на държавните и общински служители, които не си проведоха и извършиха европроектите и плащаме 490 млн. лева." - поясни Търновалийски.

Повечето приходи са добра новина, но трябва да се посочи, че "те се дължат на мерките, предприети от правителството на Пламен Орешарски и затова има много мотиви", добави Търновалийски.

"Обществото трябва да е наясно какво се случва, защото беше обещано, че всеки лев ще отиде за покриване на дефицита и на дълговете, но това не се случва." - смята народният представител от БСП.

Не знам какво е доброто в Бюджет 2016г., защото той не се различава с този от 2015г., освен с големия дълг, който поемаме - 5,3 млрд. лева, коментира Търновалийски. Според него в Бюджета за следващата година липсват реформи. 

"Дори и малкото, което беше заложено в Бюджет 2015г. - 10% съкращение на разходите в министерствата за заплати не го виждаме в този бюджет, защото тези министерства, които не извършиха съкращенията за 2015г. трябваше да ги извършат 2016г. поне и трябваше да ги заложат в Бюджета. Българското общество ще продължи да плаща тези разходи." - добави Търновалийски

Има пълно замразяване на 14 социални плащания, отбеляза депутатът от БСП. По думите му няма решение за голямата бедност на българското общество - 2% икономически ръст не е достатъчен.

Чуйте: