Павлова: България е остров на стабилност

Имаме огромното предимство да бъдем двигател на Балканите и да подкрепим съседните държави, заяви Павлова

04.12.2015 | 16:59 Редактор: Ирина Георгиева
Павлова: България е остров на стабилност

Нужно е да има по-конкретно дефинирана политика как подкрепяме развитието на България не само като част от ЕС, но и на съседните държави на Балканите, които са по-слабо развити и са във фокуса на инициативата на Европейската година за развитие. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на международната конференция по повод закриването в България на Европейската година за развитие 2015. По думите й трябва да се определи кои са конкретните държави, върху които искаме да фокусираме политиките си.

От огромно значение е темата за развитието, посочи министър Павлова.

"В глобалния свят, в който живеем, трябва да осъзнаем, че сме част от Европа, не само защото сме член на съюза. Трябва да сме солидарни и към страните около нас, които не са членове на ЕС, и с по-далечни страни, които също имат нужда от подкрепа." - добави още регионалният министър.

България има огромното предимство да бъде двигател на Балканите и да подкрепя съседните държави, посочи Павлова. По думите й имаме много проекти за двустранно сътрудничество, които са важни за пограничните региони, но не винаги се знае достатъчно за тях.

По време на предприсъединителния период България получи много донорски програми, подкрепа и инициативи, припомни министър Павлова. Тя посочи, че честно и справедливо е в знак на солидарност да направим същото за страните около нас - Сърбия, Македония, Албания, Косово, които имат желанието да са членове на ЕС.

"Можем да им кажем как извървяхме пътя към прехода в икономиката, как изградихме своя капацитет да управляваме програми и проекти." - добави регионалният министър.

България участва активно в програмите на ЕС за макрорегионално сътрудничество, посочи Павлова. Тя отбеляза, че до 2007г. МРРБ е имало много програми за двустранно сътрудничество, не само с държави, които имат напредък, но и с такива, които имат нужда от подкрепа. 

"След присъединяването ни към ЕС се фокусирахме към усвояването на европейските фондове и програмите на Съюза, а сътрудничеството с много други държави остана на заден план. През първата година от този мандат на правителството успяхме да възобновим част от тези програми - установено е сериозно сътрудничество с Узбекистан, Казахстан и държави от Близкия Изток. Полагаме усилия за сътрудничество и развитие на съвместни програми и с Балканските държави." - каза още министърът.