Разпитват собственика на белия бус от Т1

Арменският търговец се върна в София

03.12.2015 | 16:15 Редактор:
Разпитват собственика на белия бус от Т1
Разпитват собственика на белия бус от Т1

Пристигна един от двамата арменци, оставили белия бус на Т1 на летище София, който предизвика съмнения за поставен взрив.

Полицейски служители изведоха Арташес Тигранян от борда на самолета, кацнал на Летище София минути преди 12 часа, съобщи БНР. Мъжът ще бъде разпитан в качеството си на свидетел по досъдебното производство по случая от служители на СДВР. Той ще даде показания, а след това най-вероятно ще бъде освободен, обясниха източници от МВР.

Тигранян беше със своя приятел  Геворг Геворкян, който също е пътувал с него от Белгия.

"Дойдох с моя приятел, за да видим какво се случва. Купихме си билети, за да се върнем спешно от Брюксел. Това се случи, защото вчера чухме по новините, че нещо се случва тук и видяхме нашата кола и заради това дойдохме и сега чакаме тук." - съобщи Тигранян, цитиран от БНР.

Другият арменец от белия микробус се казва Арсан Геворкян. В момента се намира на територията на арменската столица Ереван. Той е заминал за родината си с полет през Москва. 

Арменците са търговци на дребно и заради това в микробуса е имало стока - тя е била предназначена за продажба.

Към 13:00 часа на 1 декември районът около Терминал 1 беше отцепен заради съмнителен бус на паркинга пред Терминал 1 на Летище София.

Историята

Арташес Тигранян и приятелят му Арсан Геворгян тръгнали от Белгия с пълният със стока бял микробус.

След като прекосили цяла Европа и влезли в България през Румъния, те опитали да се качат на кораб в Бургас, който да ги откара в Грузия.

Това не станало, заради документни проблеми. Двамата се разделили в Бургас, откъдето Арсан отлетял за Москва, а Арташес дошъл в София и паркирал микробусът, пълен със стока, на летището за по-сигурно, след което хванал самолет за Брюксел.

Геворкян отрече в буса да е имало експлозиви.

"Знам само за козметика и дрехи, за друго не знам. По-късно също видяхме и информацията, че премиерът е казал, че това е само паника и нищо сериозно не се е случило".

В Белгия се свързали с адвокат, който им казал, че не са извършили нищо нередно и могат да се върнат в България.

"Те провериха и ни казах, че няма опасност. Казаха ни да се върнем в София, за да проверим каква е ситуацията".

След разпита на летището, Арташес Тигранян беше отведен в СДВР. В ход е разследване по случая. А Геворг Геворгян се надява, че след време ще разкaзват тази история с усмивка.